SDE+ subsidie is overtekend

SDE+ subsidie is overtekend

In oktober informeerden we over de start van de najaarsronde van de SDE+-subsidie. Deze Stimuleringsregeling Duurzame Energieproductie bestaat voor bedrijven die willen beginnen met het produceren van duurzame energie. Dit kan in de vorm van bijvoorbeeld elektriciteit, maar ook warmte en groen gas vallen onder de regeling.

Vorige week publiceerde het RVO een rapport over de verloop van de aanvraag. Het bleek dat er in totaal 7525 aanvragen voor subsidie binnen zijn gekomen. Het is overduidelijk dat zonne-energie op dit moment populair is: 7251 van de aanvragen waren voor zonnepanelen. Projecten gebaseerd op warmte zijn wat minder populair: hier werden 14 vergunningen voor aangevraagd. In vergelijking met vorig jaar is dit echter een flinke stijging. Dit alles klinkt zeer positief. Het feit dat er meer dan 7000 aanvragen zijn ingediend laat zien dat duurzame energie een populair onderwerp is voor veel Nederlandse ondernemers.

Ruim overtekend

Er is echter wel een groot probleem: de SDE+ subsidie is extreem overtekend. De 7525 aanvragen zijn samen goed voor 9,1 miljard euro. Dat is een enorm bedrag, zeker wanneer je bedenkt dat de overheid slechts een budget van 5 miljard beschikbaar had in de najaarsronde. Sterker nog, volgens minister Wiebes is het hele budget in de eerste van drie rondes al aangevraagd. In de eerste fase van de najaarsronde, waar een basisbedrag van 9 cent per kilowattuur gold, werd al voor 5,5 miljard euro aan subsidie aangevraagd. Na deze eerste fase zijn er nog twee andere fases geweest, waardoor het uiteindelijke bedrag dus uitkwam op 9 miljard euro.

Het RVO gaat de ingediende aanvragen nu beoordelen. Hierbij let de Rijksdienst onder andere op de vergunningsvereisten, maar ook op de technische, economische  en financiële haalbaarheid. Helaas kunnen we nu dus al met zekerheid zeggen dat niet elke aanvraag subsidie gaat ontvangen. Normaal gesproken geeft RVO binnen 13 weken reactie op alle aanvragen en dit jaar is dat ook het streven.

Transportindicatie

Deze ronde werd er een nieuwe voorwaarde geïntroduceerd. Aanvragers van een subsidie moesten ook een transportindicatie meesturen. Deze transportindicatie is in het leven geroepen met het oog op de druk op het Nederlandse elektranet. Wanneer de lokale netbeheerder verwacht dat er genoeg transportcapaciteit beschikbaar was op de locatie van aanvraag, kregen aanvragers deze indicatie mee. Zonder indicatie maakten aanvragers sowieso geen kans op subsidie. Maar het toevoegen van de transportindicatie heeft de hoeveelheid aanvragen dus niet geremd. Toch is er wel een lichtpuntje: netbeheerders hebben nu meer overzicht. De beheerders weten nu wat voor projecten er lopen in de regio. Daarnaast kunnen bedrijven nu beter inschatten hoeveel ruimte er nog op het lokale net is voor energieproductie. Het toevoegen van deze voorwaarde is dus niet zonder nut geweest.

Over dit artikel

19 december 2019 / Auteur:

Alle nieuwsberichten

Inschrijven voor onze nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en maak hieronder een keuze.

Digitale nieuwsbrief Hardcopy nieuwsbrief