Blog: Aandeel fossiele energie blijft hoog

Blog: Aandeel fossiele energie blijft hoog

Nog steeds blijft de wereld veel fossiele energie gebruiken. De afgelopen dertig jaar blijft het aandeel schommelen rond de 80%. De vraag is natuurlijk hoe dit zich de komende jaren gaat ontwikkelen. Helaas reikten de cijfers die ik kon raadplegen maar tot 2015. De vraag is uiteraard of de dalende trend van het laatste jaar zal doorzetten. De uitdaging is in elk geval groot.

Het rapport van de World Economic Forum gaat hier verder op in. De wereldwijde toegang tot elektriciteit is de laatste jaren flink verbeterd. Het aantal mensen dat nog geen toegang tot elektriciteit heeft bedraagt nu minder dan een miljard. Vooral in landen die zich op duurzame energie richten zijn er zorgen over de betaalbaarheid. Zo bedraagt de prijs voor elektriciteit voor consumenten in Duitsland al 34 eurocent, in Nederland is deze 22 eurocent (per…). De gevreesde kostenstijging en koopkrachtdaling door gebruik van duurzame energie lijkt in de afgelopen verkiezingen in Nederland een belangrijke rol te hebben gespeeld. Zorgelijk is dat de energietransitie ook internationaal stagneert. De inzet van kolencentrales in Azië vertraagt de verduurzaming, terwijl ook de verbetering in de energie-productiviteit trager gaat dan voorspelt, namelijk maar 1,8% in plaats van de 3% die nodig is om aan de klimaatakkoorden van Parijs te voldoen.

De afgelopen week was ik even op vakantie in Gambia en het is onvoorstelbaar om te zien dat daar nog zo weinig gebruikt wordt gemaakt van duurzame energie. Het waaide er hard, ik zag echter welgeteld maar twee windturbines, die helaas niet draaiden. Ook waren er nauwelijks zonnepanelen. Ook op ons hotel waren deze er niet. Geweldige kansen, veel zon, een constante wind … en een elektriciteitsnet wat regelmatig uitvalt.

Al met al een beeld dat niet tot vrolijkheid stemt. Bij CCS zijn wij hard bezig om een bijdrage te leveren om deze trend te doorbreken en naast Nederland kijken wij ook in het bijzonder naar Afrika omdat wij hier grote kansen zien.

Over dit artikel

12 april 2019 / Auteur: Dr. Ir. René Cornelissen

Alle nieuwsberichten

Inschrijven voor onze nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en maak hieronder een keuze.

Digitale nieuwsbrief Hardcopy nieuwsbrief