Bio-HUB van boer naar bedrijf geopend ‘met een knal’

Bio-HUB van boer naar bedrijf geopend ‘met een knal’

Met een luide maar ‘groene’ knal is op donderdag 20 april 2023 de Bio-HUB van vijf melkveehouders uit buurtschap Oxe (Deventer) officieel in gebruik genomen. ‘Oxe Geeft Gas’, een samenwerking tussen deze 5 melkveehouders en 3 bedrijven, produceert en levert biogas dat is gemaakt van de koeienmest op deze vijf melkveebedrijven. Met dit duurzame alternatief voor aardgas worden branchegenoten Royal GD en ForFarmers middels een directe pijplijn van het boerenerf naar hun bedrijven enkele kilometers verderop voorzien van biogas. Royal GD verwarmt er zo hun kantoor mee. ForFarmers benut het biogas door de stoomketel in de fabriek ermee te verhitten, waarmee in het productieproces van het koeienvoer de grondstoffen tot brokken worden geperst.


V.l.n.r: Jan Willem Beekhof, René Cornelissen (CCS Energie-advies), Hans Nijkamp, Erwin Flierman (Gerrit Flierman B.V.), Lennard Lamberts,
Gilbert Jacobs (MST B.V.), Christian Muilerman en Rick Schoneveld

René Cornelissen, Directeur CCS Energie-advies en initiatiefnemer van ‘Oxe Geeft Gas’: “Het is fantastisch dat het gelukt is om ons vernieuwende concept van de Bio-HUB te realiseren. De tweede in Nederland en waarschijnlijk de eerste in de wereld. Met dit concept kunnen boeren al vanaf 100 tot 150 koeien hun mest vergisten en het biogas aan lokale afnemers verkopen. In dit duurzame project gaan wij uit van efficiënte warmteopwekking door warmtepompen. Dit is een nieuw element in de ontwikkeling van biogashubs en wij hopen dit vernieuwende concept voor veel meer boeren beschikbaar te maken. Concreet zijn wij met een tiental projecten bezig, waarbij we verwachten volgend jaar een aantal van deze Bio-HUB’s te kunnen realiseren.

Hans Nijkamp, Melkveehouder en initiatiefnemer van ‘Oxe Geeft Gas’: “We zijn trots om zo een praktische en positieve bijdrage te leveren aan de energietransitie. Als vijf boeren leveren wij met elkaar circa 1 miljoen kuub biogas aan de industrie. Mest is op deze manier geen afvalstroom maar een energiebron. Op onze vijf bedrijven wordt de mest in de mono-mestvergister voor een deel omgezet in biogas. Die leveren we rechtstreeks via een pijplijn aan onze branchegenoten GD en ForFarmers. Het andere deel is droge meststof, wat weer een alternatief is voor kunstmest. Een schoolvoorbeeld van kringlooplandbouw.”

Pieter Wolleswinkel, CEO ForFarmers: “Verduurzamen doe je niet alleen, daar is ‘Oxe Geeft Gas’ een treffend voorbeeld van. Samen sluiten we kringlopen en samen werken we aan een duurzame toekomst van onze sector. De deelnemende boeren zijn op een positieve manier betrokken en zijn onderdeel van de oplossing van de energietransitie waar we middenin zitten. Wij vinden het daarnaast extra bijzonder dat wij zo kunnen samenwerken met onze klanten. Wij leveren het voer voor de koeien die de productie van dat voer zelf mogelijk hebben gemaakt.

Kris van Malderen, Directeur GD: “Wij kunnen met recht zeggen dat wij warm worden van boeren. Niet alleen omdat wij dag in dag uit met boeren werken aan de gezondheid van de dieren, maar nu ook letterlijk, want dankzij het biogas uit Oxe verwarmen wij ons kantoor in Deventer. Hoe lokaal kun je je energie krijgen? Een voorbeeld voor velen!”

Over dit artikel

25 april 2023 / Auteur:

Alle nieuwsberichten

Inschrijven voor onze nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en maak hieronder een keuze.

Digitale nieuwsbrief Hardcopy nieuwsbrief