Biogas uit de mestvergister

Biogas uit de mestvergister

biogasDe bouwwerkzaamheden van de vergistingsinstallatie in Lutten zijn afgerond! Niet alleen heeft Bouwfirma MST antraciet gevelplaten tegen de vergister geplaatst, maar het terrein is nu ook voorzien van bestrating. Samen met de programmeur zijn de laatste technische testen zijn uitgevoerd. Daarmee is alles gereed om de productie van het biogas op te starten.

Om biogas te produceren wordt de mest eerst in de vergister langzaam opgewarmd tot de vereiste 37 C. Ondertussen verdwijnt de zuurstof uit de vergister en wordt de mest goed geroerd. Hiermee creëren we de ideale omstandigheden voor zuurstofloze bacteriën die ons het biogas leveren.
Wanneer de biologie in de vergister voldoende is gestabiliseerd zullen we het biogas om gaan zetten in groen gas. Groen gas is gas van aardgaskwaliteit uit een duurzame bron. Dit groene gas gaat direct naar het lokale aardgasnet. Samen met Greenmac, de leverancier van de groen gas installatie, hopen we het eerste gas in december te leveren.

Wanneer de opstart is voltooid zal de installatie jaarlijks 320.000 m³ groen gas produceren. Dit is genoeg gas om 220 huishoudens per jaar te voorzien van energie.

Door groen gas uit mest te produceren werkt de installatie op twee manieren duurzaam: de aardgasconsumptie wordt verminderd en de uitstoot van methaan uit mestkelders wordt lager. Op deze manier kunnen we de landbouw in Nederland steeds een stukje duurzamer maken!

Over dit artikel

12 november 2019 / Auteur:

Alle nieuwsberichten

Inschrijven voor onze nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en maak hieronder een keuze.

Digitale nieuwsbrief Hardcopy nieuwsbrief