Noord-Deurningen levert lokaal biogas

Noord-Deurningen levert lokaal biogas

Ruim twee jaar geleden, in juli 2017, plaatsten wij een bericht op de site met de boodschap dat de aanleg van het biogasnetwerk in Noord-Deurningen was begonnen. Nu kunnen we vol trots zeggen dat het netwerk al een aantal maanden gas levert aan twee afnemers.

De Energiecoöperatie ‘IJskoud‘, die bestaat uit zes melkveehouders, leveren samen genoeg biogas om ruim 1 miljoen kuub aardgas te vervangen. Ter vergelijking: een gemiddeld Nederlands huishouden gebruikt per jaar zo’n 1500 kuub aardgas. Een koe levert per jaar genoeg mest om ongeveer 900 kuub aan biogas te produceren. Dit is vergelijkbaar met 600 kuub aardgas. Om dit mogelijk te maken hebben de melkveehouders allemaal een eigen monomestvergister gebouwd. Daarnaast hebben zij hun stallen aangepast voor dagverse mest. Deze vergisters gebruiken verse mest en het ruwe biogas gaat direct naar de afnemers. Deze directe afzet is mogelijk vanwege acht kilometer aan nieuwe gasleiding, aangelegd in samenwerking met Cogas Duurzaam. Op deze manier is het project dubbel duurzaam! Het grootste voordeel van deze opzet is dat er niet alleen duurzame energie wordt opgewekt, maar dat ook de methaanemissie van de boerderijen wordt verminderd.

De eerste afnemer kan nu al een aantal maanden biogas afnemen, waardoor de stoomketel nu duurzaam kan draaien. Vorige maand heeft een tweede afnemer zich aangesloten bij het initiatief. CCS hoopt in de nabije toekomst meer producenten en afnemers te verwelkomen die zich willen aansluiten bij het project Noord-Deurningen.

Over dit artikel

4 november 2019 / Auteur: Yannick Baay MSc

Alle nieuwsberichten

Inschrijven voor onze nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en maak hieronder een keuze.

Digitale nieuwsbrief Hardcopy nieuwsbrief