De rekening van de energietransitie deel 2

De rekening van de energietransitie deel 2

Wie betaalt de rekening van de energietransitie?

Voor het financieren van de energietransitie betalen wij allemaal een heffing op onze energierekening. Hiermee wordt duurzame energie gesubsidieerd middels de SDE+. Deze heffing heet de Opslag Duurzame Energie ofwel afgekort ODE.  

Eerst betaalde vooral de consument de maatregelen, maar dat is inmiddels hersteld. Nu betaalt de consument 1/3e deel. De rest wordt betaald door het bedrijfsleven. Maar uiteindelijk is het vooral de dienstverlening die moet betalen. De hoogte voor aardgas is 7,75 cent per   tot 170.000   aardgas en 2,14 cent hierboven. Voor elektriciteit is deze 2,73 cent per kWh tot 10.000 kWh. Daarna 3,75 cent tot 50.000 kWh en 2,05 cent erboven tot 10 miljoen kWh. Voor een gemiddeld huishouden betekent dit 200 euro per jaar en voor een MKB-er kan dit tot een veelvoud hiervan oplopen.  

De totale kosten van de energierekening in Nederland voor 2019, 2020 en 2030, uitgesplitst in verschillende sectoren. 

Dit is merkwaardig, omdat dienstverlening relatief niet de grootste CO2 uitstoot heeft. Dit is de industrie met 22%. Deze sector betaalt relatief weinig. Hier is duidelijk de keuze gemaakt om de industrie te ontzien.  

Cirkeldiagram met daarin de aandelen van verschillende hoofdsectoren in Nederland wat betreft de uitstoot van broeikasgas. 

De reden hiervoor is dat internationale concurrentiepositie van de industrie op deze wijze wordt aangetast en dat klopt natuurlijk.  Wij exporteren onze CO2uitstoot naar andere landen , vooral China. Om een eerlijk speelveld te hebben, zou het veel beter zijn om voor de import van CO2intensieve goederen ook een CO2heffing in te voeren. Op deze wijze krijg je een eerlijk speelveld en stimuleer je wereldwijd de reductie van CO2. Bovendien kan dan ook de heffing voor het MKB, dat is namelijk vooral de dienstverlening, omlaag, zodat wij hun in deze moeilijke tijd ook meer lucht geven.

Deze blog is het vervolg op een eerdere blog over de energietransitie in Nederland. Wil je meer weten over deze kwestie? Lees het eerste deel dan hier!

Over dit artikel

25 augustus 2020 / Auteur: Dr. Ir. René Cornelissen

Alle nieuwsberichten

Inschrijven voor onze nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en maak hieronder een keuze.

Digitale nieuwsbrief Hardcopy nieuwsbrief