Blog: Groei kolengestookte elektriciteitscentrales en de rol van China

Blog: Groei kolengestookte elektriciteitscentrales en de rol van China

Tijdens de verkiezingen was het klimaat voor veel stemmers een belangrijk thema bij het uitbrengen van hun stem. Dat is erg positief! Het is dan ook mooi om te zien dat de VS en de EU de handen ineenslaan om nieuwe kolencentrales tegen te houden. Momenteel komt 40% van de mondiale stroomproductie uit kolen. Het is een fantastische ontwikkeling dat de afgelopen tien jaar 60% van de Amerikaanse kolencentrales zijn gesloten. Zo is de VS momenteel nog maar voor 20% afhankelijk van stroom uit kolencentrales en dat was in 2010 nog 64%!

China hanteert een ander beleid

In China ligt dat heel anders. De helft van de 2000 GW aan kolengestookte centrales staat in China en China heeft plannen om nog 150 GW aan capaciteit toe te voegen. Dit is ongeveer vergelijkbaar met de kolengestookte capaciteit die nu in de EU staat. Een van de oorzaken is dat China de productie van elektriciteit subsidieert om de concurrentie met het buitenland goed aan te kunnen. Het kolengebruik van China is tussen de 2011 en 2018 wel redelijk constant gebleven zoals te zien is in de onderstaande figuur maar met zoveel bijgebouwde capaciteit aan kolengestookte elektriciteitsopwekking blijft het natuurlijk spannend hoe dit zich gaat ontwikkelen. In China is volgens de Global Energy Monitor 38,4 GW bijgebouwd in 2020, terwijl er in de wereld 37,8 GW aan kolencentrales is gesloten in 2020.

Wereldwijde plannen met kolencentrales

Verder is China betrokken bij het bouwen van kolengestookte centrales in onder meer Indonesië, Vietnam, India, Pakistan en Zuid-Afrika. Zo heeft China in Pakistan de afgelopen jaren 5 GW aan kolengestookt vermogen gebouwd en staat er nog 3 GW op de planning. In Indonesië is er nog meer gerealiseerd en zijn er nog grotere plannen. En ook in Zuid-Afrika liggen er vergelijkbare grote plannen. Het meest bijzonder is dat China zelf plannen heeft om 1 GW aan kolengestookt vermogen te bouwen in Bosnië-Herzegovina en daar inmiddels al 0,3 GW heeft gebouwd.

Internationale ondersteuning bij duurzame energieopwekking

Gelukkig helpt China ook andere landen met bouwen aan duurzame elektriciteitsopwekking. Dit varieert van waterkrachtcentrales en biomassa tot wind en zon. Toch is het bijzonder dat China nog zo inzet op elektriciteit uit kolen in binnen- en buitenland en het is dan ook goed dat Frans Timmermans hier vanuit de EU op inzet om dit tegen te houden. Vooral zijn idee van een CO2 grensbelasting is een goed initiatief. Zo kunnen wij landen buiten de EU ook stimuleren om minder CO2 uit te stoten.

Laten wij vanuit de EU en Nederland ook kijken hoe wij andere landen kunnen helpen met duurzame energieopwekking. Vanuit CCS hadden wij in Ghana graag een project gerealiseerd op gebied van stortgas ter vervanging van stookolie. Helaas zijn wij vastgelopen op de financiering. Laten wij voor de toekomst een voorbeeld nemen aan China en ook veel andere landen met hun energieopwekking helpen. Maar dan wel 100% duurzaam en niet zoals China met kolengestookte centrales

Over dit artikel

29 april 2021 / Auteur: Dr. Ir. René Cornelissen

Alle nieuwsberichten

Inschrijven voor onze nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en maak hieronder een keuze.

Digitale nieuwsbrief Hardcopy nieuwsbrief