Blog: zijn HBE’s het nieuwe verdienmodel voor groen gas?

Blog: zijn HBE’s het nieuwe verdienmodel voor groen gas?

‘HBE’ staat voor Hernieuwbare Brandstof Eenheden. Met hernieuwbare brandstofeenheden (HBE’s) kunnen leveranciers van transportbrandstoffen voldoen aan de Europese richtlijn op het gebied van duurzame energie in brandstoffen. Deze certificaten zijn hard op weg het nieuwe verdienmodel te worden voor groengas-installaties. Zoals het er nu uitziet ontvangen de groengasprojecten geen SDE++-subsidie meer, dus is het interessant om naar andere verdienmodellen te kijken. Hier biedt de HBE-route veel kansen. Maar, hoe werkt deze route?

Verduurzaming van de vervoerssector

HBE’s vullen de verplichting in van de verduurzaming van de vervoerssector. De doelstelling is dat deze in 2022 voor 17,9% duurzaam is, oplopend tot 28% in 2030. Hiervoor is het HBE-certificaat in het leven geroepen. Met dit certificaat toont de brandstoffenleverancier aan dat hij duurzame energie bijmengt. Dit is mooi samengevat in onderstaande figuur.

HBE’s kopen of verhandelen?

HBE's kopen of verhandelen?Er zijn twee opties. De eerste is dat de brandstoffenleverancier hernieuwbare energie koopt en daarvoor de HBE-certificaten krijgt. Hiermee toont hij aan dat hij aan zijn verplichting voldoet. De andere optie is dat hij geen energie, maar alleen certificaten inkoopt. Zo ontstaat de handel in HBE-certificaten. Hierbij is er sprake van verschillende soorten HBE-certificaten, afhankelijk van hoe het groene gas is geproduceerd. Groen gas uit mest geeft het HBE-Geavanceerd (HBE-G) certificaat. Deze zijn dubbeltellend en dit levert ongeveer €13,- tot 16,- per GJ op. Omgerekend is dit tussen de €0,40 en €0,50 per m³ gas. Omdat het HBE-G zijn, mag je deze waarde verdubbelen. Dan wordt het interessant. Want dit is exclusief de waarde van het groen gas zelf. Met de huidige gastarieven kwam je de afgelopen maand op een vergoeding uit die meer dan het dubbele was van de SDE++.

Bezwaren

De transportmarkt bedienen met Bio-LNGZijn er dan geen bezwaren? Jazeker. De markt in HBE’s is onderhevig aan snelle prijsschommelingen. Het is lastig om de waarde van de certificaten meerjarig vast te leggen. Verder mag groen gas alleen ingezet worden voor voertuigen die op CNG (samengeperst aardgas) rijden. Deze markt is beperkt omdat het vooral auto’s betreft. Het is vooral LNG (vloeibaar aardgas) dat de toekomst heeft, omdat veel vrachtwagens hierop gaan rijden. Het is belangrijk dat groen gas ook ingezet mag worden voor Bio-LNG, zodat wij ook met groen gas uit mest de transportmarkt kunnen bedienen.

Kortom; voor mestvergisting op boerderijschaal biedt HBE veel kansen om toch een haalbaar project te realiseren. Ben je als agrarisch ondernemer hierin geïnteresseerd? Neem dan vrijblijvend contact met ons op om de mogelijkheden te bekijken. Want we weten inmiddels: mest is het nieuwe bruine goud.

 

 

Over dit artikel

20 januari 2022 / Auteur: Dr. Ir. René Cornelissen

Alle nieuwsberichten

Inschrijven voor onze nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en maak hieronder een keuze.

Digitale nieuwsbrief Hardcopy nieuwsbrief