Blog: Industrie gebruikt fors minder gas

Blog: Industrie gebruikt fors minder gas

Wat niemand voor mogelijk had gehouden is gebeurd. Sinds 50 jaar is er niet zo weinig aardgas gebruikt in Nederland als nu. Onderstaande grafieken laten dit goed zien.

       

Wrang is natuurlijk wel dat hier een oorlog voor nodig is geweest. Het interessante is echter wel om te kijken naar wáár vooral minder gas is gebruikt.

Dit is vooral het geval in de chemie en bij raffinaderijen. Bij de raffinaderijen kon dit door de inzet van restgassen, denk bijvoorbeeld aan LPG, in plaats van aardgas. Als we verder kijken zien we bij de elektriciteitsopwekking en glastuinbouw ook een aanzienlijke besparing. De woningbouw volgt met een iets lagere besparing van 18%. Alleen bij de voedingsindustrie is er weinig tot geen gas bespaard.

Het is opvallend dat de voedingsindustrie achterblijft met het besparen op haar aardgasverbruik. Hier heeft verduurzaming echter wel veel kansen, omdat deze vaker in het landelijk gebied liggen. Zo levert één van de door CCS gerealiseerde biogashubs biogas aan For Farmers. Inmiddels zijn we voor het realiseren van een nieuwe biogashub samen aan het kijken met Douwe Egberts in Joure. De voedingsindustrie kan op deze manier ook invulling geven aan haar verduurzaming en wij roepen deze sector dan ook op om vrijblijvend met ons contact op te nemen en samen te kijken naar in hoeverre dit haalbaar is.

 

Over dit artikel

24 maart 2023 / Auteur: Dr. Ir. René Cornelissen

Alle nieuwsberichten

Inschrijven voor onze nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en maak hieronder een keuze.

Digitale nieuwsbrief Hardcopy nieuwsbrief