Blog: Kunnen wij de 2 graden opwarming van de aarde nog keren?

Blog: Kunnen wij de 2 graden opwarming van de aarde nog keren?

Er is door de coronacrisis een dip in de CO2 uitstoot geweest van 7%. Een nog nooit vertoonde afname in zo’n korte tijd, maar deze afname is tijdelijk. Wij stevenen toch af op een opwarming van de aarde van meer dan 2 graden zoals in de onderstaande figuur is te zien.

Een crisis is altijd een aanleiding om te kijken of wij het anders kunnen doen. Op basis van de huidige plannen komt de VN-organisatie UNEP op een temperatuurstijging van 3,2%. Daarbij is het uitgangspunt dat de huidige klimaatplannen worden uitgevoerd.

De coronacrisis biedt de mogelijkheid andere keuzes te maken. Als wij ten opzichte van 2015 de emissies een kwart laten dalen, dan kunnen wij het gestelde doel van maximaal 2°C temperatuurstijging halen. Gelukkig hebben al 126 landen, goed voor meer dan de helft van de totale CO2 emissie, toegezegd om in 2050 op netto nul CO2 uitstoot uit te komen. Als de nieuwe president van de Verenigde Staten meedoet wordt dit zelfs 63%. Nu is iets op lange termijn toezeggen helaas wel wat gemakkelijker dan op korte termijn iets doen. Nederland is hiervan wereldwijd één van de beste voorbeelden. Geen land in de EU scoort zo slecht als Nederland als het gaat om het bereiken van de duurzame energiedoelen.

Wat kunt u doen als burger? Transport, wonen en voedsel zijn de drie grote bronnen van uitstoot. Het is bijzonder om te zien dat de emissie van de arme helft van de EU-bewoners van 1990 tot 2015 met een kwart is gedaald, terwijl de CO2 emissie van de rijkste 10% met 3% is toegenomen. Dit komt vooral door meer vliegen en autorijden.
Al met al gaat het nog een hele uitdaging worden om de temperatuurstijging tot 2 graden te beperken. Een van de speerpunten van CCS is groen gas en eiwitten uit eendenkroos. Met deze innovaties geven wij onze bijdrage.

Over dit artikel

17 december 2020 / Auteur: Dr. Ir. René Cornelissen

Alle nieuwsberichten

Inschrijven voor onze nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en maak hieronder een keuze.

Digitale nieuwsbrief Hardcopy nieuwsbrief