Blog: Onafhankelijke energievoorziening

Blog: Onafhankelijke energievoorziening

Nederland was jarenlang verwend. Wij zijn gewend geraakt aan ons eigen aardgas. Wat er ook gebeurde in de wereld, wij waren verzekerd van onze energievoorziening. Een luxe positie die wij in Europa alleen deelden met Noorwegen en Rusland. Deze zekerheid is nu weg. Ons gas is er nog, maar duidelijk is wel dat het niet meer winbaar is. Hoe belangrijk is de onafhankelijkheid van anderen voor ons ?

Onafhankelijkheid lijkt mij altijd een voordeel. Vroeger was onze energievoorziening in eigen handen. De energiemaatschappijen waren van de overheden. In het kader van de privatisering zijn de energieproducenten verkocht. Daar was veel voor te zeggen. De markt kan het vaak efficiënter.

Buitenlands eigendom

Maar in hoeverre is de privatisering doorgeslagen? Wie is er nu in 2019 eigenaar van onze energievoorziening? Daar komt toch wel een merkwaardig beeld uit. Nuon is verkocht aan Vattenfal, een 100% Zweedse Staatsonderneming. Essent is verkocht aan RWE. Dit is weer verder opgesplitst, maar vooral in handen van Duitse gemeenten. Andere belangrijke energiecentrales zijn verkocht aan Engie. Hier heeft de Franse staat een aanzienlijk belang in. Kort samengevat: onze energiemaatschappijen zijn door de Nederlandse overheden (gemeenten en provincies) aan buitenlandse overheden verkocht. Nu gaat één van de laatste Nederlandse energiemaatschappijen in de verkoop, namelijk Eneco. Wordt daar weer een buitenlandse overheid eigenaar van?

Toekomst

Voor de toekomst gaat het om duurzame energie. Vooral wind op de Noordzee biedt grote mogelijkheden. Hoe zit het daarmee? Welke partijen bouwen de grote windparken op zee ? Een belangrijke speler daar is Dong Energy. Een Deense energiemaatschappij, waarin de Deense overheid een meerderheidsbelang heeft.
De vraag is nu, hoe erg is dit? Ik heb daar geen pasklaar antwoord op, maar ik vind het wel merkwaardig dat onze energievoorziening overwegend in buitenlandse (overheids-)handen is. Ook voor de aanvoer van olie en gas is het ongewenst om grotendeels afhankelijk te zijn van buitenlandse mogendheden.

We moeten streven naar een onafhankelijke, duurzame energievoorziening, waarbij we zelf zoveel mogelijk de touwtjes in handen hebben. We zijn als land rijk genoeg om daar zelf in te investeren. Ik roep de Nederlandse overheden (vooral gemeenten en provincies) dan ook op, om hier het voortouw in te nemen. Pak deze mooie uitdaging aan en gebruik het om van Europese hekkensluiter op gebied van duurzame energie koploper te worden. Volg het Europese voorbeeld en investeer in (duurzame) energie.

Over dit artikel

20 juni 2019 / Auteur: Dr. Ir. René Cornelissen

Alle nieuwsberichten

Inschrijven voor onze nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en maak hieronder een keuze.

Digitale nieuwsbrief Hardcopy nieuwsbrief