Blog: SDE++budget volledig naar CO2-opslag en zon

Blog: SDE++budget volledig naar CO2-opslag en zon

Verduurzaming staat bij veel bedrijven en (non-profit)instellingen hoog op de agenda. Een goede zaak! Er is in 2021 maar liefst voor 12 miljard euro SDE++-subsidie aangevraagd, terwijl er maar 5 miljard euro aan SDE++budget is. Dit is te zien in de onderstaande grafiek. De verwachting is overigens wel dat het budget verhoogd wordt naar 7,5 miljard euro.

In de eerste twee fases kon worden ingetekend op projecten op het gebied van zon PV en CO₂-opslag. Dit betekent dat het budget daar volledig heen zal gaan en er geen geld overblijft voor andere type projecten, zoals (mono-)mestvergisting. Dit geeft een zeer eenzijdig resultaat.

De argumentatie is dat dit de meest kosteneffectieve oplossing is om de uitstoot van broeikasgassen te beperken. Dat geldt alleen als je voor methaan de GWP-waarde voor 100 jaar neemt, zoals tot op heden gebruikelijk is. Als voor methaan de GWP-waarde voor 20 jaar wordt genomen, dan is het effect van methaan 3 keer hoger, zoals ik in een eerdere blog uitlegde.

Mono-mestvergisting blijft een goede oplossing

Mono-mestvergisting op een boerderij blijft een van de meest kostenefficiënte CO₂-oplossing. Bovendien levert mono-mestvergisting uiteindelijk groen gas op. Er is geen betere oplossing denkbaar in deze tijden van hoge gasprijzen! Maar je werkt dankzij mono-mestvergisting ook mee aan de uiterst gewenste vermindering van broeikasgasemissie én aan het streven zo onafhankelijk mogelijk te zijn en te blijven van anderen.

Mono-mestvergister in Hoge Hexel

 

Over dit artikel

20 december 2021 / Auteur: Dr. Ir. René Cornelissen

Alle nieuwsberichten

Inschrijven voor onze nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en maak hieronder een keuze.

Digitale nieuwsbrief Hardcopy nieuwsbrief