Kansen voor biogas uit mest in Bronckhorst

Kansen voor biogas uit mest in Bronckhorst

De energietransitie is in volle gang! De overgang naar duurzamer energieverbruik vraagt naast betere isolatie van woningen ook om alternatieven voor aardgas. Wijken die nieuw gebouwd worden, houden hier tijdens de bouw al rekening mee. Maar hoe zit dat met monumentale panden in oude steden? Dat is één van de vragen die de gemeente Bronckhorst zich stelde.

Onderzoek in Bronckhorst

CCS Energie-advies deed in opdracht van deze gemeente daarom mede onderzoek naar de haalbaarheid van het gebruik van biogas als vervanging van aardgas. Dit filmpje over de mogelijkheden van biogas in Bronckhorst legt de aanleiding van dit onderzoek verder uit en geeft informatie over hoe biogas geproduceerd wordt.

Biogas via een Bio-HUB verwarmt monumentale panden

bronckhorst

Uit het onderzoek van CCS komt naar voren dan een Bio-HUB in de toekomst mogelijk de uitkomst kan bieden. Biogas uit koeienmest wordt in deze casus via een Bio-HUB gedistribueerd en gebruikt om monumentale huizen te verwarmen. Er zijn twee opties onderzocht. De huizen direct verwarmen met biogas, of het biogas eerst opwerken tot groengas en dat te gebruiken. De eerste optie biedt technisch wel een uitdaging, maar biedt economisch goede kansen.

Het is mogelijk om het overschot van het biogas, wat vooral in de zomer het geval is, te leveren aan de naastgelegen industrie.

Uit een artikel in De Gelderlander blijkt dat de gemeente positief staat tegenover de uitkomsten van het onderzoek! Wil je meer weten over dit onderzoek? Of over de mogelijkheden van biogas uit mest? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Onze specialisten helpen je graag verder.

Over dit artikel

7 oktober 2021 / Auteur:

Alle nieuwsberichten

Inschrijven voor onze nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en maak hieronder een keuze.

Digitale nieuwsbrief Hardcopy nieuwsbrief