CCS Energie-advies adviseert over trajecten omtrent zonnepanelen

CCS Energie-advies adviseert over trajecten omtrent zonnepanelen

Zonnepanelen leiden tot een flinke inkomstenbron met weinig risico’s. Veel agrariërs hebben de rekensom al gemaakt; naast de standaard grondgebonden gewassen in Nederland worden zonnepanelen als een solide productiefactor gezien. CCS Energie-advies adviseert en begeleidt omtrent de trajecten van zonnepanelen.

Omdat agrariërs beschikken over grote dakoppervlaktes of percelen, hebben zij een uitstekende positie om veel duurzame energie op te wekken. Agrariërs zijn in staat om een substantiële en positieve rol te vervullen in het terugdringen van het klimaatprobleem. Een bijdrage die haaks staat op het, in sommige gevallen, negatieve milieu-imago.

SDE+

Het opwekken van zonnestroom wordt met name rendabel door gebruik te maken van de Subsidieregeling Duurzame Energie (SDE+). Dit houdt in, dat er gedurende 15 jaar, een gegarandeerde vaste vergoeding van 9 à 10 cent per geproduceerde kWh zonnestroom wordt gegeven.

Enkele weken geleden is bekend geworden dat het landelijke SDE+-budget €10 miljard is in 2019, te verdelen in 2 subsidierondes. Voor de eerste ronde kunnen de aanvragen vanaf 12 maart worden ingediend. Om daar gebruik van te maken, adviseert CCS Energie-advies vanaf januari voorbereidingen te treffen.

Vergunningen en ruimtelijk beleid

Zonnepanelen op daken behoeven geen vergunning en kunnen relatief snel gerealiseerd worden. Als de panelen op de grond gevestigd zijn, is er een omgevingsvergunning nodig, die afgerond moet zijn voordat er SDE kan worden aangevraagd. Een vergunningprocedure duurt minimaal enkele maanden. CCS Energie-advies adviseert, indien de procedure nog niet is gestart, te mikken op de SDE-ronde van het najaar van 2019.

Partijen als provincies, gemeenten en de LTO zijn momenteel flink met elkaar in discussie over de wenselijkheid en voorwaarden van grote zonneparken. Het lijkt erop dat zonneparken, in de buurt van woonkernen en/of met een goede landschappelijke inpassing, een grotere slaagkans krijgen. In de loop van 2019 zal hierover in de meeste gemeenten meer duidelijkheid komen.

Netcapaciteit

Op steeds meer plaatsen in Nederland is er inmiddels zoveel duurzame opwek, door met name PV-parken en windmolens, dat het elektriciteitsnetwerk van de netbeheerder aan zijn maximale transportcapaciteit zit. Voordat er een groot zonnepanelensysteem op het dak of de grond wordt gerealiseerd, is het raadzaam om dit goed in kaart te brengen. Zo kan de grootte van het systeem worden afgestemd met de netbeheerder.

Realistisch advies

CCS Energie-advies heeft regelmatig contact met netbeheerders en gemeenten. Hierdoor kan er snel een juiste inschatting worden gemaakt van de slaagkansen van zonnepanelenprojecten. CCS Energie-advies kan het verhuren van grond of dak voor zonnepanelen en het gehele project zowel technisch als financieel voorbereiden en begeleiden. Tevens kan CCS Energie-advies de SDE aanvraag verzorgen.

CCS Energie-advies vertelt u graag over de mogelijkheden. Neem gerust contact op met Gijs van Pruissen of Ferdi Hummelink via +31 (0)570-667000 of stuur een email naar info@ccsenergieadvies.nl.

Over dit artikel

18 januari 2019 / Auteur:

Alle nieuwsberichten

Inschrijven voor onze nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en maak hieronder een keuze.

Digitale nieuwsbrief Hardcopy nieuwsbrief