CCS-ers slagen voor hun VOL-VCA diploma!

CCS-ers slagen voor hun VOL-VCA diploma!

De laatste jaren is CCS Energie-advies steeds meer betrokken bij de realisatie en de opstart van vergistingsinstallaties. Medewerkers komen daardoor steeds vaker op bouwplaatsen en in de buurt van draaiende installaties. Daarnaast is CCS actief in het ontwerp van deze installaties. Het spreekt voor zich dat bij al deze zaken veiligheidsaspecten een belangrijke rol spelen. Daarom is besloten om de complete afdeling Biogas een cursus VOL-VCA te laten doen. Iedereen is ruim geslaagd voor dit examen!

VOL-VCA bestaat uit twee afkortingen. VOL staat voor Veiligheid voor Operationeel Leidinggevenden. VCA staat voor VGM Checklist Aannemers. De afkorting VGM staat voor: Veiligheid, Gezondheid en Milieu. Veel bedrijven eisen dat mensen die werkzaamheden bij ze uitvoeren in het bezit zijn van een VCA of een VCA VOL diploma. 

Intensieve cursus

De VOL-VCA cursus werd gegeven door het bedrijf Achterkamp Bedrijfsopleidingen. De cursus nam een dag in beslag en werd afgerond met een examen. Het lijkt bijna onmogelijk om alle veiligheidsaspecten in één werkdag te behandelen. Toch kwam de cursusleider Theo een heel eind. In hoog tempo ging hij van steigers naar brandveiligheid, naar chemische stoffen en weer terug. Dit alles aangevuld met sappige verhalen uit zijn eigen brandweerverleden. Aangezien de cursus wel wat ingedikt was, had iedereen ruim van te voren een lesboek meegekregen, dat je van tevoren moest bestuderen. Onze CCS-ers hadden dat ook trouw gedaan, aangezien deze hoogopgeleide ingenieurs het zich natuurlijk niet konden veroorloven om te zakken. En dat is ook niet gebeurd.

Een deel van de VCA-cursus had niets te maken met onze werkzaamheden. CCS-ers gaan niet bezig met lassen en slijpen of met asbestsaneringen. Maar het was heel nuttig een breed beeld te verkrijgen van VGM-aspecten bij projecten en installaties. Wij zijn nauw betrokken bij zonne-projecten (steigerbouw, valbeveiliging, spanning) en vergistingsinstallaties (gevaarlijke gassen, hijswerkzaamheden, elektrische installaties). Deze cursus heeft ons met de neus op de feiten gedrukt en zal daarmee helpen onze projecten nog beter en vooral ook veiliger uit te voeren.

Over dit artikel

22 juli 2020 / Auteur: Ing. Ruurd van Schaik

Alle nieuwsberichten

Inschrijven voor onze nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en maak hieronder een keuze.

Digitale nieuwsbrief Hardcopy nieuwsbrief