CCS werkt mee aan project Noaber

CCS werkt mee aan project Noaber

De behoefte aan duurzame warmte stijgt sterk, zowel in de industrie als in woningsector. Nederlandse agrariërs kunnen deze behoefte beantwoorden in de vorm van biogas. Vooral in Oost-Nederland heeft biogas veel potentie. Voor de melkveesector, die erg groot is in dit deel van Nederland, zijn concepten ontwikkeld voor grote veehouders. Het gaat hier om veehouders met meer dan 300 koeien. Met behulp van mono-mestvergisting kunnen zij groen gas produceren. Daarnaast kunnen zij het digestaat van de mest opwerken tot producten die buiten de boerderij verkocht kunnen worden. Voor kleine veehouders is dit echter niet rendabel en daarom is Project Noaber opgezet.

Project Noaber is een initiatief van Hogeschool Saxion, samen met CCS, verschillende agrarische MKB-bedrijven en de brancheorganisatie BEON. De naam heeft een mooie dubbele betekenis. Niet alleen is een noaber je buurman in Oost-Nederland, maar het staat ook voor “Naar Oost-Nederlandse Agro Biogashubs En ciRculairiteit”. Het project Noaber draait om het verbeteren van de businesscase achter biogasproductie. Individueel biogas produceren is voor kleine veehouders economisch niet mogelijk. Wanneer zij samenwerken is dit echter wel een optie. Een goed voorbeeld van deze samenwerking is de biogashub in Noord-Deurningen. Kleine veehouders kunnen met een biogashub het produceren van biogas economisch interessant maken door samen te werken en zo de kosten te drukken.

Praktijkervaring

Er is echter nog weinig praktijkervaring op het gebied van deze gashubs. Daarom is project Noaber opgezet. Door technische innovaties te onderzoeken en deze in de praktijk te brengen, kan het project de toekomst van biogashubs rooskleuriger maken. Daarnaast wordt er ook gekeken naar de financiële en juridische kant van het verhaal. Zo kunnen twijfels bij kleine veehouders weggenomen worden. Door nieuwe verdienmodellen te bouwen, kan de productie van biogas hoger worden.

Verschillende opleidingen van Saxion leveren studenten die gaan werken aan het project. Deze studenten zullen door middel van publicaties en bijeenkomsten ook de provincie Overijssel en de nationale overheid bij het project betrekken, zodat de impact van het project groter wordt. Coöperatieve biogashubs hebben de potentie om een onmisbaar onderdeel te worden van lokale duurzame energievoorziening. Project Noaber kan helpen door meer kennis te vergaren om op die manier veehouders te overtuigen om ook in te stappen.

Over dit artikel

21 november 2019 / Auteur:

Alle nieuwsberichten

Inschrijven voor onze nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en maak hieronder een keuze.

Digitale nieuwsbrief Hardcopy nieuwsbrief