CO2 emissie stijgt fors, Nederland als gidsland?

CO2 emissie stijgt fors, Nederland als gidsland?

De CO2 emissie is vanaf het jaar 2000 enorm gestegen. Om een beeld te schetsen: in het jaar 2000 was de emissie plusminus 25 miljard ton per jaar, waar het in 2018 ongeveer 37 miljard ton per jaar betreft. Het afgelopen jaar is de CO2 emissie met 2,7% gestegen. De vraag is, waar die enorme stijging vanaf het jaar 2000, vandaan komt.

Het antwoord is vrij simpel; China had een toename van ruim 6 miljard ton, terwijl de CO2 emissie van de Verenigde Staten enkel licht is afgenomen. De helft van de toename wordt op China’s conto geschreven, naast India, als grote uitstoter. Nederland zit, om een vergelijking te schetsen, onder de 0,2 miljard ton. Dit is, in vergelijking tot ervoor, licht toegenomen.

Het lastige is, dat per inwoner de getallen anders liggen. Oude cijfers uit 2009 laten de volgende uitstoot per persoon zien: India 1,4 ton, China 6 ton, Nederland 10 ton en in de Verenigde Staten 17 ton. Het is interessant je te beseffen of deze cijfers er toe doen; de uitdaging is om de emissie te verminderen en voor nieuwbouw is dat vaak gemakkelijker.

Als we kijken naar mogelijke oplossingen, denk ik dat we kunnen beginnen met het bestuderen van de CO2 emissie per product . In mijn optiek is het logisch dat producten met hogere vervuiling, een hogere heffing krijgen. Een goede eerste stap: een heffing op vervuilende import met een hoge CO2 emissie.

Naast de stok, geldt natuurlijk de wortel. Nederland moet als gidsland optreden. China neemt graag onze technologie over. Laat Nederland voorbeeld zijn en aan landen als China leren hoe zij duurzaam kunnen produceren. Op een manier dat Nederland bij de technologieoverdracht genoeg verdient om de positie als gidsland te versterken, zodat duurzaamheid gewaarborgd blijft.

Ik denk aan meer ondersteuning bij de export van onze technologie, zoals RVO deze geeft. Het is goed dat Nederland laat zien hoe je klimaatneutraal wordt. Als de wereldwijde CO2 emissie gestopt moet worden, dan zullen de grote stappen uit het buitenland moeten komen. Vooral India en China dienen te bewegen, als grootste uitstoters.

Rene Cornelissen,
Directeur CCS Energie-advies

Over dit artikel

13 december 2018 / Auteur: Dr. Ir. René Cornelissen

Alle nieuwsberichten

Inschrijven voor onze nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en maak hieronder een keuze.

Digitale nieuwsbrief Hardcopy nieuwsbrief