Blog: Collectief verduurzamen op bedrijventerreinen met DICE

Blog: Collectief verduurzamen op bedrijventerreinen met DICE

Bedrijventerreinen kunnen een aanzienlijke rol spelen in de energietransitie. Zij zijn namelijk goed voor zo’n 20% van het totale energieverbruik in Nederland. Dankzij het DICE-dashboard kan daar veel op bespaard worden, want verduurzaming van deze terreinen heeft een grote impact bij het behalen van de klimaatdoelen.

Maar wat is DICE, wat zijn de mogelijkheden en hoe kan het helpen bij energie besparen?
In het kort is DICE een dienst waarmee het volledige energiepotentieel van een bedrijventerrein in kaart wordt gebracht. Dit kan voor het terrein als geheel, maar ook voor individuele bedrijven. De focus ligt op wat er te behalen valt in termen van besparing van elektriciteit, gas en warmte, maar ook op hoe het zit met de organisatiegraad van het terrein. Lokale omstandigheden worden eveneens meegewogen. Op basis van deze analyse geeft het DICE-dashboard advies over collectieve of energieprojecten en projecteert het dashboard de te verwachten energiebesparing.

Het dashboard werd ontwikkeld met subsidie van de regeling Demonstratie Energie- en Klimaatinnovatie (DEI+), door het consortium Dienst Collectieve Energieprojecten (vandaar de naam DICE) waarvan CCS Energie-advies de leiding heeft. Andere partners zijn MapGear, TNO, CLOK en Saxion Hogeschool.

Het DICE-dashboard is ontwikkeld op basis van twee pilotprojecten. Bedrijventerrein Apeldoorn-Noord is er een van. Daar wordt geëxperimenteerd met de innovatie en zijn ze erg tevreden. Zij zijn met behulp van DICE nu bezig met de oprichting van een energiecoöperatie.
Het dashboard geeft een heel sterke indicatie voor energiebesparende maatregelen. Het is onder andere een zeer bruikbaar instrument om snel te kunnen zien wat de aanleg van bijvoorbeeld 10.000 zonnepanelen zou kunnen opleveren.

We merken dat er meer interesse komt voor DICE. Hierin zien we, met name vanuit de politiek, dat er een drijfveer is om te verduurzamen en dat zij veelal een rol wil spelen in het aanwakkeren van projecten op lokale bedrijventerreinen.
Maar wat hebben de bedrijventerreinen eraan? Parkmanagers en parkmanagement-organisaties zien grote voordelen voor hun energierekening én in het algemeen verduurzamen van het bedrijventerrein. We zijn momenteel in gesprek met een vijftal partijen waarover we snel meer hopen te kunnen vertellen.

Over dit artikel

7 juni 2023 / Auteur: Ester Vendrig LLB

Alle nieuwsberichten

Inschrijven voor onze nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en maak hieronder een keuze.

Digitale nieuwsbrief Hardcopy nieuwsbrief