Dag van de Duurzaamheid: waar staat Nederland

Dag van de Duurzaamheid: waar staat Nederland

Vandaag (10 oktober 2018) is de Dag van de Duurzaamheid. Een goed moment om te kijken waar Nederland staat op het gebied van duurzaamheid. De ambities zijn hoog. In 2050, nog een kleine 30 jaar vanaf nu, moet Nederland 100% duurzaam zijn.

Op het gebied van groene stroom zijn we best aardig op weg. Waar dat aandeel in 2004 nog maar 4,4% was, zijn we in 2015 gestegen naar 12,5%. Onze zuiderburen in België en de Britten doen het beter en Denemarken heeft zelfs al 53,7% groene stroom. Hvad Godt! Oftewel: wat goed!

Het totale percentage duurzame energie maakt ons niet zo enthousiast. Nederland heeft als doelstelling om in 2020 wat betreft duurzame energie 14% te bereiken. Volgens Eurostat is dat percentage momenteel 6%, wat betekent dat Nederland nog een flinke weg te gaan heeft. Alleen Luxemburg scoort in Europa lager met 5,4%. Voor het complete overzicht kijk hier.

Hoe zit het mondiaal gezien met duurzame energie? We zien van 2000 tot 2015 dat het aandeel duurzame energie volgens de VN nagenoeg gelijk is gebleven met 17,4% in 2000 en 17,5% in 2015. De gemiddelde stijging in de Westerse landen compenseert de daling in de ontwikkelende landen. Mooi feit is dat het niet-Arabische deel van Afrika met 70,2% duurzame energie torenhoog uitstijgt boven de rest van de wereld. Afrika is daarmee óns voorbeeld!

CCS Energie-advies is bezig met diverse innovatieve projecten in Ghana om dit percentage nog verder te verhogen. Natuurlijk is CCS Energie-advies ook in Nederland hard bezig met de implementatie van duurzame energie, om bij te dragen aan de duurzaamheidsambities voor 2050. Hierbij is alle steun nodig om als Nederland, binnen de EU, niet te laten eindigen als hekkensluiter op het gebied van duurzame energie.

Over dit artikel

10 oktober 2018 / Auteur: Dr. Ir. René Cornelissen

Alle nieuwsberichten

Inschrijven voor onze nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en maak hieronder een keuze.

Digitale nieuwsbrief Hardcopy nieuwsbrief