Deadline voor de EED 2020 bekend

Deadline voor de EED 2020 bekend

Vorig jaar hebben we het uitgebreid gehad over de informatieplicht. Dit jaar staat er echter andere wetgeving op het programma. Voor de Europese Energie-Efficiency Richtlijn (EED) komt er een nieuwe deadline aan. De ronde van vorig jaar is afgesloten, maar de tweede ronde gaat bijna beginnen. Deze deadline voor de EED is vastgesteld op 31 december 2020. Deze regeling vraagt grote bedrijven om elke 4 jaar audits uit te voeren, om zo de bedrijven bewust te maken van de energie die zij gebruiken en welke mogelijkheden er zijn om energie te besparen. In dit artikel kijken we wat deze EED audit eigenlijk in houdt.

Een bedrijf is auditplichtig wanneer de onderneming 250 fte of meer in dienst heeft (hierbij tellen partnerondernemingen en verbonden ondernemingen mee) of een jaaromzet heeft van meer dan €50 miljoen euro én een jaarlijks balanstotaal van meer dan €43 miljoen euro.

Deze bedrijven moeten dus uiterlijk 31 december 2020 hun energie-auditverslag indienen. De EED audit heeft een duidelijk doel: grote bedrijven helpen met energie besparen. Voor auditplichtige bedrijven levert dit vaak een verlaging van de energiekosten op. Helaas heeft de EED verplichting ook een negatief aspect.

Uitgebreid verslag

De audit die uitgevoerd moet worden en het verslag dat ingeleverd moet worden, zijn erg uitgebreid en vaak ook ingewikkeld. Zo moet een volledig auditverslag onder andere een schematisch overzicht van alle energiestromen binnen het bedrijf bevatten (inclusief vervoer), maar ook een gekwantificeerd overzicht van het energiebesparingspotentieel.

Gelukkig kan CCS uw bedrijf helpen bij het uitvoeren van de EED audit én het schrijven van het verslag. Zo helpen wij bijvoorbeeld bij het bepalen van alle besparingsmaatregelen die uw bedrijf kan of zelfs moet nemen. Deze trajecten kunnen veel tijd in beslag nemen, soms wel tot een half jaar. Daarom is het belangrijk om zo snel mogelijk te beginnen met de audit, zodat er aan het eind van het jaar minder kans op tijdsnood is. Bedrijven die de deadline voor de EED aan het eind van 2020 niet halen, riskeren een boete.

Uitgebreide informatie over de EED, de audits en het verslag is te vinden op onze EED informatiepagina. Mocht uw bedrijf auditplichtig zijn, dan kunnen onze energieauditors helpen! We kunnen niet alleen helpen met het uitvoeren van de audits, maar we kunnen ook helpen om uitvoeringsplannen opstellen om maatregelen te implementeren. Wanneer het nodig mocht zijn, kunnen we ook het bevoegd gezag bij het proces betrekken, zodat alles naar wens verloopt! CCS kan uw bedrijf ook helpen bij het voldoen aan de informatieplicht. Lees hier meer over het verschil tussen deze twee soorten wetgeving.

Over dit artikel

20 februari 2020 / Auteur:

Alle nieuwsberichten

Inschrijven voor onze nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en maak hieronder een keuze.

Digitale nieuwsbrief Hardcopy nieuwsbrief