Eendenkroosproductie; EENDracht maakt macht!

Eendenkroosproductie; EENDracht maakt macht!

CCS Energie-advies doet onderzoek naar de productie van het veelbelovende productiegewas eendenkroos. Het plantje met de gifgroene blaadjes, veelal te vinden in stilstaand of traag stromend water, heeft een hoog eiwitgehalte van 40% en groeit tot een verdubbeling van biomassa per dag (!). Eendenkroos zou een goede vervanging kunnen zijn van soja in voermix voor koeien, varkens en kippen. Voor CCS Energie-advies tijd om onderzoek te doen naar een optimale productie van dit waterplantje.

Ondanks de overduidelijke kwaliteiten die eendenkroos heeft, lukt het nog niet om met het plantje door te breken. CCS Energie-advies pakt de handschoen op, want naast het groeipotentieel, doet eendenkroos het uitstekend op digestaat van mestvergisting en zet het nutriënten zoals (ammonium) stikstof en fosfaat om in verse biomassa. Daarmee lost het wonderplantje ook een deel van het mestprobleem op.

Daar komt de bekende uitspraak ‘EENDracht maakt macht’ volgens CCS Energie-advies om de hoek kijken. In de visie van CCS Energie-advies moet, om van eendenkroos een succes te maken, alles kloppen. Dat lukt alleen door samen te werken en naar oplossingen te kijken. De groei moet maximaal zijn (maximale nutriëntopname en maximale productie) én de eiwitconcentratie moet hoog zijn. Dat betekent dat de groeiomstandigheden continu optimaal moeten zijn. CCS Energie-advies onderzoekt momenteel hoe een eendenkroosvijver ingericht kan worden om die optimale omstandigheden te bereiken. Het controleren van een biologisch systeem is vaak weerbarstig, maar door het monitoren kan een optimale groeiconditie gevonden worden.

De opgedane kennis over eendenkroos en de automatisering van operationele activiteiten moet het mogelijk maken in Nederland commercieel eendenkroos te produceren. Door, in vergelijking met mais of gras, per hectare de productie te verdubbelen (of meer!), is eendenkroos een hoogwaardige vervanging van geïmporteerde soja.

Heeft u vragen, of wenst u meer informatie over eendenkroosproductie? Gijs van Pruissen staat u graag te woord. Hij is bereikbar op 0570-667000 of via vanpruissen@ccsenergieadvies.nl.

Over dit artikel

8 november 2018 / Auteur:

Alle nieuwsberichten

Inschrijven voor onze nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en maak hieronder een keuze.

Digitale nieuwsbrief Hardcopy nieuwsbrief