Verplicht energielabel C voor kantoren in 2023!

Verplicht energielabel C voor kantoren in 2023!

Vanaf 1 januari 2023 is het verboden om een kantoorpand te gebruiken zonder een geldig energielabel C. Dat komt voort uit het Bouwbesluit 2012.  Dit betekent dat een kantoorpand moet voldoen aan label C of aan de hogere energielabels A of B. Heeft jouw pand geen label C, dan kan het gebouw gesloten worden en mag het niet meer gebruikt worden.

Energielabel C betekent een primair fossiel energiegebruik van maximaal 225 kWh per m2 per jaar.

Mogelijk heb je als kantoorpandbezitter hierover inmiddels een brief van de overheid ontvangen. In dit artikel geven we je inzicht of dit besluit op jouw situatie van toepassing is en welke stappen je in dat geval het beste kunt nemen.

energielabel c 2023

Welke kantoren moeten minimaal energielabel C hebben in 2023?

De verplichting energielabel C kantoren geldt voor alle kantoorpanden die:

  • groter zijn dan 100 vierkante meter;
  • een kantoorfunctie hebben voor meer dan 50% van het totale gebruiksoppervlak;
  • over twee jaar nog in gebruik zijn als kantoor;
  • geen monument of tijdelijk gebouw zijn.

Wanneer is een kantoorpand niet energielabel C-plichtig?

Uiteraard zijn er ook uitzonderingen! Bijvoorbeeld als het kantoorpand een andere gebruiksfunctie heeft. Denk aan situaties waarbij een ruimte is omgebouwd tot woonruimte. In dat geval is het gebouw, indien de kantoorruimte minder dan 50% beslaat, niet energielabel C-plichtig.

Welke energiebesparende maatregelen zijn er mogelijk om label C te krijgen?

Er zijn allerlei verschillende maatregelen om je kantoor aan de eisen van energielabel C te kunnen laten voldoen. Zo kun je bijvoorbeeld vloer-, dak- of gevelisolatie verbeteren. Maar ook beter isolerende beglazing of een nieuwe cv-ketel zijn energiebesparende maatregelen. Afhankelijk van het huidige energielabel van je kantoorpand kan in sommige gevallen een kleine aanpassing al de oplossing zijn. Zo kan het toepassen van LED verlichting of zonnepanelen op het dak je kantoor al aan de eisen laten voldoen.

Welke stappen adviseren wij om energielabel C voor je kantoor te krijgen?

Als experts op het gebied van verduurzaming en energiebesparing in het mkb, adviseert CCS de volgende stappen.

Laat een energielabel opstellen zonder deze te registreren bij RVO

Wanneer je een energielabel laat opstellen over het huidige energieverbruik van je kantoorpand, valt je energielabel logischerwijs minder gunstig uit dan na het doorvoeren van energiebesparende maateregelen. Laat het energielabel van de ‘voormeting’ nog niet registreren bij RVO, dat levert onnodige kosten op wanneer je het naderhand weer aan moet passen.

Vraag een verbeteradvies aan

Je pand verduurzamen, maar ook duurzaam investeren in energiebesparende maatregelen, vraagt om een op maat gemaakt verbeteradvies. In een advies dat is toegespitst op jouw kantoor, worden de maatregelen geadviseerd die voor jouw kantoorpand het meest haalbaar zijn. Zowel technisch, financieel als praktisch. Ook zitten bij dit advies vaak 1 of 2 scenario’s met maatregelpakketten en een doorrekening wat deze maatregelen voor het energielabel betekenen.

Inspectie van maatregelen na uitvoering en definitieve registratie bij RVO

Na uitvoering van de maatregelen vindt er nogmaals een (her)inspectie plaats om te controleren of de maatregelen daadwerkelijk zijn uitgevoerd. Dit geldt als bewijslast voor het energielabel. Vervolgens wordt het verbeterde energielabel geregistreerd bij RVO.

Alvast zelf aan de slag met de MKB Energy CheckUP

Een goedkoper alternatief om alvast inzicht te krijgen in de energiebesparende mogelijkheden voor je kantoorpand is onze gratis online MKB Energy CheckUp. Zo weet je meteen waar de verbeterpunten liggen. Daar kun je vervolgens mee aan de slag gaan om uiteindelijk het energielabel te bepalen.

Advies of hulp nodig? Wij helpen je graag verder!

Wil je energiebesparing in je kantoorpand grondig maar kostenefficiënt aanpakken? Dan is het handig om even te sparren over de mogelijkheden. Wij kunnen daarbij helpen. Neem contact met ons op voor meer informatie, wij denken graag met je mee zodat je ook na 2023 nog van je kantoorpand kunt genieten!

Over dit artikel

20 augustus 2021 / Auteur:

Alle nieuwsberichten

Inschrijven voor onze nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en maak hieronder een keuze.

Digitale nieuwsbrief Hardcopy nieuwsbrief