Energielabels voor kantoren: tijd voor actie!

Energielabels voor kantoren: tijd voor actie!

In Nederland zijn energielabels verplicht wanneer een pand van eigenaar of huurder wisselt. Deze energielabels geven aan hoe goed de energieprestatie van een gebouw is. Daarnaast blijkt uit de achterliggende informatie van een label welke energiebesparende maatregelen er nog mogelijk zijn. De labels lopen van A++++ tot en met G. Een gebouw met label G heeft dus nog heel veel besparingsmogelijkheden, terwijl een gebouw met A++++ eigenlijk alles al gedaan heeft. De regeling dat een energielabel aanwezig moet zijn wanneer het pand wordt overgedragen, bestaat al sinds 2008. De Nederlandse overheid gaat deze wet per ingang van 2023 echter aanvullen. Per 1 januari 2023 moeten kantoren die groter zijn dan 100 m² minimaal het energielabel C hebben. Wanneer het gebouw niet aan deze eisen voldoet, mag het pand niet meer gebruikt worden als kantoor. De gevolgen van deze wet zijn dus erg groot.

De situatie in Deventer

 

Als voorbereiding heeft CCS Energie-advies de energielabels en de functies van gebouwen in de regio geanalyseerd. We hebben hierbij gekeken naar Apeldoorn, Zutphen en Deventer (de stedendriehoek). Het kaartje hierboven geeft die situatie in de binnenstad van Deventer weer. Alle utiliteitspanden in de binnenstad met een energielabel hebben een kleur gekregen op basis van het label. De kantoren die nog geen energielabel hebben, zijn blauw omrand. In totaal tellen we in de regio stedendriehoek 1502 panden met een kantoorfunctie. Deze panden moeten in 2023 dus allemaal het energielabel C hebben. Op dit moment hebben 1209 van deze panden (80 procent!) nog helemaal geen label. Van al deze gebouwen kan dus niet ingeschat worden welke energiebesparende maatregelen nog nodig zijn. Van de kantoren die wel al een energielabel hebben, namelijk 293, halen 85 gebouwen het label C nog niet. Ook hier is dus nog een grote verbeterslag te behalen.

Het is goed om te vermelden dat monumenten en kleine kantoren uitgezonderd zijn van deze nieuwe wetgeving. Ook wanneer het gebouw binnen 2 jaar gesloopt gaat worden, is een energielabel niet nodig. Maar deze uitzonderingen gelden niet voor de meeste gebouwen en bedrijven. Heeft u een kantoor en wilt u weten wat er nodig is om voor 2023 aan de nieuwe wetgeving te voldoen? Neem dan contact met ons op! CCS Energie-advies kan u helpen bij het opstellen van het energielabel. Daarnaast kunnen wij ook helpen met het maken van een overzicht van energiebesparende maatregelen die genomen kunnen worden. Wanneer u nu contact op neemt, is er nog ruim voldoende tijd om voor 2023 alles geregeld te hebben!

 

Over dit artikel

28 februari 2020 / Auteur: Yannick Baay MSc

Alle nieuwsberichten

Inschrijven voor onze nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en maak hieronder een keuze.

Digitale nieuwsbrief Hardcopy nieuwsbrief