EXPO Biogaz groot succes

EXPO Biogaz groot succes

Op het gebied van biogas loopt Frankrijk op dit moment voorop. Zo wordt er bijvoorbeeld bijna één keer per week een nieuwe vergistingsinstallatie in gebruik genomen. Veel van deze vergisters worden uitgerust met een biogasmotor die groene stroom en warmte produceert, maar steeds meer installaties werken biogas op tot aardgaskwaliteit. Dit groene gas gaat dan het gasnetwerk in, of kan gebruikt worden als transportbrandstof (CNG). Dat hier veel mogelijkheden liggen, laat de stad Lille zien: alle bussen rijden daar op CNG. Met dit tempo zal het niet lang meer duren of er staan in Frankrijk meer gasopwerkinstallaties dan in Duitsland en Nederland bij elkaar.

EXPO BiogazNederland stand op EXPO Biogaz

Frankrijk is dus een groeimarkt bij uitstek. Voor de Nederlandse ambassade was dat aanleiding om met een landenpaviljoen mee te doen aan de Expo Biogaz in Lille. CCS Energie-advies werd door de ambassade uitgenodigd om hier te presenteren. De Nederlandse stand gaf bedrijven de mogelijkheid om zichzelf te laten zien aan de Franse markt. Aan de beurs was ook een symposium verbonden, waar bedrijven hun technologieën verder konden toelichten aan bezoekers.

CCS presenteerde twee technologieën op de Expo Biogaz. De gasopwerktechnologie Bio-UP werd samen met het systeem voor mono-mestvergisting op boerderijschaal getoond. Beide technologieën passen goed bij de Franse markt, omdat er veel boerenbedrijven zijn van een omvang die passen bij deze twee technologieën.

Samenwerking

De vergistingstechnologie heeft CCS samen met MST ontwikkeld. De technologie wordt in Nederland al op meerdere plekken gebruikt. De Bio-UP is het resultaat van een samenwerking met Greenmac. In Nederland is er nu één Bio-UP in gebruik en twee zijn er op dit moment in aanbouw. CCS is van plan om met deze technologieën, samen met haar partners, de markt op te gaan waarbij het accent zal liggen op de Benelux en Frankrijk.

Met het oog op de ambities van de Franse overheid om in 2050 al het aardgas vervangen te hebben voor biogas, was de uitnodiging van de Nederlandse ambassade voor CCS een waardevolle kans. Door Franse bedrijven nu al te laten zien wat voor mogelijkheden er zijn op het gebied van biogas, kunnen er in de komende jaren wellicht mooie samenwerkingen ontstaan.

Over dit artikel

5 juli 2019 / Auteur: Ing. Ruurd van Schaik

Alle nieuwsberichten

Inschrijven voor onze nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en maak hieronder een keuze.

Digitale nieuwsbrief Hardcopy nieuwsbrief