Gasnetwerk klaar voor de start!

Gasnetwerk klaar voor de start!

Afgelopen vrijdag 13 december is de biogashub in Noord-Deurningen van biogascoöperatie IJskoud officieel geopend.  Tijs de Bree, lid van de Gedeputeerde Staten in Overijssel en verantwoordelijk voor de energietransitie in de provincie, verrichtte vrijdag samen met de leden van de coöperatie IJskoud, de directeur van Cogas en de biogasafnemers de openingshandeling. Het gasnetwerk levert op dit moment biogas aan twee afnemers.

CCS is hier als meewerkende partner erg trots op. Op dit moment heeft de coöperatie IJskoud 6 melkveehouders die biogas produceren. Zij produceren samen bijna 1,6 miljoen kuub biogas per jaar. Dit is genoeg biogas om 1 miljoen kuub aardgas te vervangen. Hiermee is Noord-Deurningen in één klap energie-neutraal! En dat is niet alles, want naast CO2-besparing heeft het gebruik van een biogasnetwerk nog een ander groot voordeel. Doordat de mest van de melkveehouders vers naar een vergister gaat, stoten de boerderijen minder stikstof uit. En dat is in het licht van de huidige stikstofproblematiek een welkome oplossing.

Op dit moment gaat het biogas niet naar huishoudens, maar naar twee industriële partners. Zo kan het biogas in Noord-Deurningen helpen bij de energietransitie, die ook voor de industriesector ontzettend belangrijk is. De volgende stap is nu uitbreiden. We hopen niet alleen nieuwe afnemers van het biogas te kunnen verwelkomen, maar ook dat er meer melkveehouders interesse hebben om in te stappen. Energiecoöperatie IJskoud hoopt zelf de komende jaren te groeien naar meer dan 20 melkveehouders. CCS Energie-advies kan dit alleen maar toejuichen en helpt IJskoud daarom om dit te realiseren. Hoe groter het gasnetwerk wordt, hoe beter dat is voor de Nederlandse energietransitie!

Over dit artikel

16 december 2019 / Auteur:

Alle nieuwsberichten

Inschrijven voor onze nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en maak hieronder een keuze.

Digitale nieuwsbrief Hardcopy nieuwsbrief