Gasprijs dondert in elkaar, maar wat levert dit de consument nu aan voordeel op?

Gasprijs dondert in elkaar, maar wat levert dit de consument nu aan voordeel op?

Het zijn bijzondere tijden. Het aantal coronabesmettingen daalt gelukkig hard in Nederland, maar de gevolgen van de corona zijn nog altijd voelbaar. Heel bijzonder is ook de daling van de gasprijs.

De gasprijs is gedaald tot 3 en 6 euro per MWh. Dit is ongeveer tussen de 3 en 6 eurocent per m³ aardgas. Thuis betaalt u 10 tot 20 keer meer en voor de kale gasprijs tussen de 3 en 5 keer meer.  De relatie tussen de werkelijke gasprijs en wat u thuis betaalt is helemaal zoek.

Als participant bij een groen gas invoerder worden wij hier niet gelukkig van. Wij hadden de prijs niet vastgezet omdat wij in de opstartfase van de installatie zitten. Het is dan lastig de prijs vast te zetten omdat de gasproductie nog niet volledig bekend is.

Nu heb ik als consument ook een variabel tarief. Dus je zou verwachten dat hier ook een forse daling te zien is. Ik kreeg net het nieuwe prijsvoorstel. 24,6 eurocent per m³ gas voor 1 juli tot 31 december voor het gas en inclusief energieheffingen en btw 79,5 eurocent per m³ gas. Dus de prijs die consumenten moeten betalen, is aanzienlijk hoger dan wat wij als groen gas invoerder ontvangen.

Gaarne neem ik mijn eigen opgewekte groen gas af. Wie helpt mij? Vroeger was er een energiebedrijf die dit aanbood, maar sinds dit bedrijf door een grote energieproducent is overgenomen is dit niet meer mogelijk.

Als consument zou ik gaarne de variabele (TTF) prijs volgens en per maand willen afrekenen. Het eerste voordeel is dat je dan meedeelt in de absurde prijsdaling van dit moment. Ik moet weer denken aan de woorden van mijn vader: het schuim van de handel is beter dan het zweet van de arbeid.

Het tweede bijkomende voordeel is dat je in de winter ook tegelijk met de neus op de feiten wordt gedrukt. Wat je afneemt, moet je ook meteen afrekenen.  Wie helpt mij aan zo’n energiebedrijf voor consumenten?  Eerlijke en transparante prijzen, waar zowel de consument als producent beter van worden. En als deze er niet is, wordt het dan niet tijd om zo’n energiebedrijf te gaan oprichten?

Over dit artikel

28 juli 2020 / Auteur: Dr. Ir. René Cornelissen

Alle nieuwsberichten

Inschrijven voor onze nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en maak hieronder een keuze.

Digitale nieuwsbrief Hardcopy nieuwsbrief