Gesubsidieerd verduurzamen op het industrieterrein met SDE++

Gesubsidieerd verduurzamen op het industrieterrein met SDE++

Staat verduurzaming hoog op je agenda? Wil je hernieuwbare energie produceren? Of pas je CO2-verminderende technieken toe in je bedrijf, op het bedrijventerrein of in het industriegebied? Dan kom je misschien in aanmerking voor de subsidie Stimulering Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie (SDE++).

Ook voor het opwekken en gebruiken van zonne-, wind- en waterenergie biedt SDE++ goede subsidiemogelijkheden. Bijvoorbeeld voor elektriciteit uit fotovoltaïsche panelen (zon-PV), warmte uit zonnecollectoren (zonthermie en daglichtkas), het plaatsen van windturbines of een PVT met warmtepomp.

Tarieven SDE++ voor zonne-energie, wind, hout-gestookte ketels en water

Het Planbureau voor de Leefomgeving bracht onlangs de nieuwe conceptadviezen uit voor de SDE++-tarieven in 2022.

De SDE++ is van een regeling voor de opwekking van hernieuwbare energie, veranderd in een regeling voor CO2-reductie. Dit betekent dat er veel meer nieuwe categorieën aan zijn toegevoegd. Wij behandelen hier de categorieën die voor de industrie van belang zijn.

Zoals te verwachten zijn bijna alle SDE++-tarieven iets verlaagd of gelijk gebleven. De tarieven bij fotovoltaïsche zonnepanelen dalen met ongeveer 10% tot 15%, terwijl die van zonthermie bijna gelijk zijn gebleven. Bij wind is de daling bescheiden met ongeveer 2 tot 4%, afhankelijk van de windsnelheid. Bij hout-gestookte ketels is het tarief zelfs met 10 tot 15% toegenomen. De reden hiervoor dat van houtsnippers is uitgegaan in plaats van snoei en dunningshout. Financieel blijft dit een interessante optie voor de industrie, ook al neemt de maatschappelijke weerstand snel toe.

Mogelijkheden voor thermische energie uit oppervlaktewater

Een nieuwe categorie is ‘Energie uit water’. In deze categorie is voor de industrie voor laag temperatuurtoepassingen vooral thermische energie uit oppervlakte water interessant. De warmte wordt uit het oppervlakte water gewonnen en volgens met behulp van een warmtepomp op temperatuur gebracht. Eventueel vind er nog seizoensopslag plaats middels een warmte/koude opslag systeem in de bodem. Het SDE++ tarief van deze innovatieve toepassing is gelijk gebleven.

Voor grote installaties kan gebruikgemaakt worden van grootschalige warmtepompen. Het tarief hiervan daalt 15%. Al met al biedt de SDE++ interessante mogelijkheden.

Inschrijven SDE++ najaarsronde

Ook in het najaar gaat SDE++-regeling gewoon door. Wil je aan de slag met verduurzaming en ben je geïnteresseerd in deze subsidie? Schrijf je dan in. De inschrijfperiode loopt tussen 5 oktober en 11 november 2021. Noteer het vast in je agenda!

Advies nodig?

De SDE++ biedt interessante mogelijkheden voor bedrijven, of industrieterreinen die geïnteresseerd zijn in verduurzaming door bijvoorbeeld Warmtekrachtinstallaties (WKK), duurzame warmtewinning, of  zonne-energieprojecten. Wil je hier meer over weten? Wij van CCS adviseren je hier natuurlijk graag over.

Beeld: Ryan Grice (Unsplash)

Over dit artikel

3 augustus 2021 / Auteur:

Alle nieuwsberichten

Inschrijven voor onze nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en maak hieronder een keuze.

Digitale nieuwsbrief Hardcopy nieuwsbrief