Green Energy Day

Green Energy Day

De Green Energy Day is dag waarop wij alle duurzame energie gebruikt hebben, die er in dat jaar opgewekt wordt. In Nederland is dat 11 februari. De rest van het jaar gebruiken wij fossiele energie. Wij hebben nog een hele weg te gaan. Gelukkig is er ook goed nieuws uit de Europese Unie.

Voor het eerst wordt er in de EU meer elektriciteit opgewekt met zon en wind dan met kolen. Het afgelopen jaar is de productie van elektriciteit uit kolen zelfs met 24% afgenomen en sinds 2012 met de helft. Nederland loopt echter nog achter op dit vlak en scoort minder goed mede door toedoen van de drie nog recent gebouwde kolencentrales uit 2015 en 2016. De doelstelling is om deze in 2030 te sluiten.

Green Energy Day - Energieopwekking

 

Nu het minder goede nieuws. Een deel van de CO2 emissie importeren wij. Dit is te zien in de onderstaande figuur. Wij importeren al meer dan 1/3 deel van de CO2 emissie en de belangrijkste exporteur van deze CO2 is China. Dit is dus echt je kop in het zand steken als je dit gegeven niet meeneemt. Verder is het niet eerlijk voor de eigen industrie als hier een CO2 heffing betaald moet worden en andere landen buiten de EU vrijelijk de CO2 kunnen uitstoten. Ik kan niet anders dan het betoog van de econoom Mathijs Bouman onderschrijven dat wij een CO2 heffing nodig hebben. Het is een goede zaak dat wij nu kijken naar de invoering van de CO2 heffing in Nederland, nu nog zorgen dat deze in de gehele EU komt en dat ook de import wordt meegenomen.

 

Import kolen emissie

 

Over dit artikel

11 februari 2020 / Auteur: Dr. Ir. René Cornelissen

Alle nieuwsberichten

Inschrijven voor onze nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en maak hieronder een keuze.

Digitale nieuwsbrief Hardcopy nieuwsbrief