Groen gas op de boerderij: haalbaar ondanks netcongestie

Groen gas op de boerderij: haalbaar ondanks netcongestie

De productie van groen gas op de boerderij wordt steeds beter haalbaar. Vanaf 400 koeien is de terugverdientijd rond de vijf jaar en bij 500 koeien verkort dit zelfs naar vier jaar. Het rendement zal nog interessanter worden wanneer de bijmengverplichting in werking treedt. De toekomst van groen gas ziet er dus veelbelovend uit, maar toch is er een belangrijk knelpunt dat de ontwikkeling van groen gas op boerderijschaal belemmert: netcongestie.

De uitdaging: netcongestie

Netcongestie vormt een steeds groter probleem bij de installatie van een groen gas opwaardeerinstallatie. Dit komt door het elektrisch vermogen dat nodig is voor het aansluiten van een groen gas opwaardeerinstallatie. Het aanvragen van een grootverbruikersaansluiting lukt vaak niet met wachttijden die oplopen tot meerdere jaren. Dit geldt ook steeds vaker voor een kleinverbruikersaansluiting (3 x 80 A).

De oplossing
Gelukkig is er een oplossing door een andere techniek toe te passen dan de standaard membraaninstallatie. Een goed voorbeeld hiervan is de Aminewasser, zoals bij de Bio-UP (groen gas opwaardeerinstallatie) van Bio-Line. Deze installatie draait succesvol in Hoge Hexel en levert 50 m³ groen gas per uur aan. Het gevraagde elektrisch vermogen ligt tussen de 5 en 10 kW voor de volledige gasopwerking, zoals te zien is in figuur 1.

Figuur 1: Het benodigde elektrische vermogen van de groen gas opwaardeerinstallatie Bio-UP over een maand

Uiteraard vraagt de mestvergister ook extra capaciteit voor de pompen en mixers. Het energieverbruik hiervan kan worden beperkt door de apparaten na elkaar te laten draaien. Op deze manier kan het totale vermogen worden gemaximeerd op 15 kW.

De verwarming van de vergister vormt nog een extra uitdaging. De warmtepomp is hiervoor de oplossing. Als er gedurende een tijdstip op de dag wél capaciteit over is, dan kan je een grotere warmtepomp bijvoorbeeld alleen tijdens deze uren laten draaien.

Dus door te kiezen voor de aminetechniek voor het opwerken van biogas naar groen gas én door gelijktijdig de afname van stroom te optimaliseren, is het mogelijk om zelfs met een kleinverbruikersaansluiting groen gas te producen op de boerderij. Op deze manier bieden wij een werkbare oplossing voor bedrijven die tegen netcongestie aanlopen.

Over dit artikel

16 oktober 2024 / Auteur: Dr. Ir. René Cornelissen

Alle nieuwsberichten

Inschrijven voor onze nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en maak hieronder een keuze.

Digitale nieuwsbrief Hardcopy nieuwsbrief