Grote kansen voor groen gas op de boerderij: SDE++  tarief aanzienlijk verhoogd

Grote kansen voor groen gas op de boerderij: SDE++ tarief aanzienlijk verhoogd

Er zijn zeer positieve ontwikkelingen voor mono-mestvergisting. De SDE++ is met ruim 75% verhoogd tot 0,198 per kW ofwel 1,93 per m3 aardgas. Deze stijging is ongekend. Wel zijn nu de certificaten verrekend in het basisbedrag.

Voor biogaslevering aan derden is het bedrag met 22% gestegen. Ook een mooie stijging, maar toch aanzienlijk minder. Voor WKK is er een vergelijkbare stijging.

SDE 2023: Inzetten op duidelijkheid

Deze maand is duidelijk geworden hoe de SDE++ 2023 eruit gaat zien. Er zijn een aantal dingen veranderd ten opzichte van 2022. We leggen je daarom graag uit wat dit voor mono-mestvergisting en groengasproductie betekent.

Het basisbedrag

Het basisbedrag is verhoogd. Zo kreeg je in 2022 een basisbedrag van € 1,08 per geproduceerde m3 groengas (dat is € 0,111 per kWh). Dit bedrag kon je aanvullen met de verkoop van Garanties van Oorsprong (GvO’s) om te achterhalen wat de opbrengst per m3 minimaal zou zijn. Maar de verkoop van GvO’s is een fluctuerende markt. Hierdoor kan de opbrengst van de groengasproductie dagelijks veranderen. Dit brengt onzekerheid met zich mee, waardoor de exacte opbrengsten van de groengasproductie moeilijk te berekenen zijn.

Om deze onzekerheid weg te nemen is er gekozen voor een hoger basisbedrag. Dit bedrag per m3 groengas ontvang je gegarandeerd. Het basisbedrag in 2023 is € 1,94/m3. De GvO’s zijn in dit basisbedrag meegerekend. Dit betekent dat je in 2023 voor het berekenen van toekomstige omzet kunt werken met een minimale omzet van € 1,94/m3 groengasproductie. Zit de werkelijke opbrengst per m3 onder de € 1,94 dan zorgt de SDE++ subsidie ervoor dat je toch € 1,94/m3 ontvangt. De werkelijke opbrengst is de verkoop van het gas in combinatie met de verkoop van GvO’s.

Al met al zorgt dit nieuwe systeem voor een duidelijke minimale opbrengst die je kunt verwachten voor groengasproductie.

Met een oude SDE subsidie overstappen van WKK biogas naar groengas

De SDE 2023 maakt het voor bedrijven met een oude SDE subsidie gebaseerd op een WKK voor biogas mogelijk om over te stappen naar een SDE gebaseerd op groengas. In het geval van oude SDE’s o.b.v. groengas is overstappen alleen mogelijk voor projecten die nog niet gerealiseerd zijn. Dit kan door middel van een aanvraag “verlengde levensduur, ombouw naar groengas”. Dit is bedoeld om de productie van groengas te stimuleren. Je kunt vrijblijvend contact met ons opnemen voor meer informatie hierover.

Hulp nodig bij een SDE aanvraag?

In 2022 hebben wij 53 aanvragen in de categorie hernieuwbaar gas mogen faciliteren, waarvan er 45 zijn goedgekeurd. Ben je ook geïnteresseerd in deze subsidie, maar twijfel je nog of wil je weten of deze subsidie ook iets is voor jouw bedrijf? Neem contact met ons op. Wij adviseren je hier graag over.

Over dit artikel

17 maart 2023 / Auteur: Dr. Ir. René Cornelissen

Alle nieuwsberichten

Inschrijven voor onze nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en maak hieronder een keuze.

Digitale nieuwsbrief Hardcopy nieuwsbrief