Blog: Grote kansen voor groen gas op de boerderij

Blog: Grote kansen voor groen gas op de boerderij

SDE++ aanzienlijk verhoogd
Er zijn positieve ontwikkelingen voor mono-mestvergisting en de productie van groen gas. De SDE++ is met ruim 75% verhoogd tot € 0,198 per kWh, ofwel € 1,94 per m3 groen gas. De GvO’s zijn in dit basisbedrag meegerekend. Dit betekent dat je in 2023 voor het berekenen van toekomstige omzet kunt werken met een minimale omzet van € 1,94/m3 voor de productie van groen gas. Zit de werkelijke opbrengst per m3 onder de € 1,94? Dan zorgt de SDE++ ervoor dat je toch € 1,94/m3 ontvangt. De werkelijke opbrengst is de verkoop van het gas in combinatie met de verkoop van GvO’s.

Daarnaast maakt de SDE++ 2023 het voor bedrijven met een bestaande SDE++ (gebaseerd op een WKK op biogas) mogelijk om over te stappen naar een SDE++ gebaseerd op groen gas. De hoogte van deze SDE++ is € 0,1767 per kWh, ofwel € 1,73 per m³groen gas. Deze SDE++ kan je al in laten gaan voordat de bestaande SDE++ is afgelopen. Interessant om hier na te kijken.

In het geval van oude SDE’s o.b.v. groen gas is overstappen alleen mogelijk voor projecten die nog niet gerealiseerd zijn. Voor WKK en warmte op biogas stijgen de tarieven met 22% tot respectievelijk € 0,2039 per kWh en € 0,1399 per kWh. Al met al goede perspectieven voor mono-mestvergisting op de boerderij.

Openstellingsronde SDE++ uitgesteld tot september 2023
Doordat het kabinet nog geen groen licht heeft gekregen van de Europese Commissie is de openstellingsronde SDE++ uitgesteld tot september dit jaar.
Wij hebben veel ervaring in het succesvol aanvragen van de SDE++. Wil je nog gebruikmaken van deze regeling? Neem dan zo snel mogelijk vrijblijvend contact met ons op!

Over dit artikel

13 juni 2023 / Auteur: Dr. Ir. René Cornelissen

Alle nieuwsberichten

Inschrijven voor onze nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en maak hieronder een keuze.

Digitale nieuwsbrief Hardcopy nieuwsbrief