Haalbaarheidsstudie biogashub Bathmen

Haalbaarheidsstudie biogashub Bathmen

Mestvergisting en biogas zo efficiënt mogelijk inzetten als een bron voor duurzame energie is een toepassing die je steeds vaker tegenkomt in Nederland. CCS Energie-advies is gespecialiseerd in het combineren van relatief kleine initiatieven tot één groot rendabel project.

Bathmen
In het buitengebied van Bathmen bevinden zich aan en rondom de Oxersteeg negen veehouders, met een gezamenlijke veestapel van meer dan 900 koeien en 1.800 varkens. CCS Energie-advies heeft samen met de veehouders onderzocht of het mogelijk is om elk bedrijf uit te rusten met een kleinschalige mestvergister en deze aan te sluiten op een centrale biogasleiding naar het industriegebied Kloosterweide. Het geproduceerde biogas wordt daar gebruikt om aardgas te vervangen. Uit de studie is gebleken dat dit project rendabel is voor 5 van de 9 deelnemers. Zij zullen gezamenlijk 600.000 m3 biogas produceren en leveren een besparing op van 380.000 m3 aardgas. De betrokken partijen beginnen binnenkort met de aanvraag van de omgevingsvergunning en richten een energiecoöperatie op waarin alle activiteiten worden ondergebracht.

Provincie en gemeente
De resultaten van het onderzoeksrapport zijn gepresenteerd aan de provincie Overijssel en de gemeente Deventer. Beide partijen hebben aangegeven het project te ondersteunen. CCS Energie-advies blijft bij de ontwikkeling tot aan de realisatie van het project betrokken. Gezien de belangstelling van de gemeente Deventer, wordt er door CCS Energie-advies in de vervolgfase gekeken naar uitbreiding van het project. Meer producenten van biogas en meer afnemers zullen het project nog rendabeler en bedrijfszekerder maken!

Ziet u kansen samen met omliggende bedrijven te profiteren van biogas door een gezamenlijk project op te starten? Neem dan contact op met CCS Energie-advies op 0570 – 667 000 of e-mail naar info@ccsenergieadvies.nl 

Over dit artikel

17 juli 2017 / Auteur: Ing. Ruurd van Schaik

Alle nieuwsberichten

Inschrijven voor onze nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en maak hieronder een keuze.

Digitale nieuwsbrief Hardcopy nieuwsbrief