Hoge Hexel: grootste mono-mestvergister van NL!

Hoge Hexel: grootste mono-mestvergister van NL!

We zetten weer een mooie stap op het gebied van groene energie! Op 1 november 2021 leveren we namelijk het project Biogas Hoge Hexel op.

In samenwerking met varkenshouderij Tijs uit Hoge Hexel, bouwden we een vergister op boerderijschaal. Deze installatie op het erf van de familie Tijs is de grootste boerderijschaal mono-mestvergister van Nederland. De input voor het vergistingsproces bestaat uit bedrijfseigen varkensmest. Dit wordt aangevuld met varkensmest van vier boerderijen uit de buurt. De installatie produceert zo’n 40m³ groen gas per uur. Dat komt jaarlijks neer op 3.200 MWh. Het opgewerkte groen gas wordt ingevoed op het nabijgelegen aardgasnet. Hiermee is de productie en levering van groene energie door de boerderij een feit! Behalve aan de klimaatdoelen, dragen boeren door deze manier van energie leveren ook bij aan de energietransitie in Nederland.

Warmtepomp vervangt houtsnipperinstallatie

De installatie is naast de varkenshouderij gebouwd en maakt gebruik van een Bio-Up. Het bijzondere aan deze installatie is dat er een warmtepomp op aangesloten zit. Voorheen werd hiervoor een houtsnipperinstallatie gebruikt. De warmtepomp gebruikt de warmte uit de varkensstal om de vergister op temperatuur te houden. Dankzij deze innovatie wordt het vergistings- en biogaswinningsproces nog duurzamer.

Biogas Hoge Hexel en Maatschap Biogas I

Biogas Hoge Hexel is het tweede grote samenwerkingsproject van CCS Energie-advies op het gebied van vergisting en biogaswinning. In 2019 bouwden we in Lutten aan de Maatschap Biogas I, hernoemt tot Future Biogas in 2021. Dit is een vergelijkbare installatie, maar dan voor rundveemest. Deze installatie levert momenteel al volop groen gas aan het gasnet.

 Werken aan verduurzaming van de agrarische sector

De visie van CCS Energie-advies is om van mono-mestvergisting in de toekomst een standaardoplossing te maken. Biogas Hoge Hexel past wat dat betreft goed in dat straatje. CCS streeft naar een toekomst waarin alle (grotere) veebedrijven hun eigen mest vergisten. Dat is niet alleen goed voor de portemonnee van Nederlandse veehouders, maar helpt ook met het verduurzamen van de Nederlandse landbouwsector. Ter indicatie: de 21.000 ton varkensmest die de installatie in Hoge Hexel per jaar gaat vergisten, vermijdt in totaal ca. 1000 ton CO₂ uitstoot per jaar. Wanneer we op landelijke schaal mest gaan vergisten, is de invloed op de Nederlandse CO₂-emissie dus erg groot.

Meer weten over biogas of over dit project?

Onze specialisten denken graag met je mee over de mogelijkheden voor jouw bedrijf. Voor meer informatie over Biogas Hoge Hexel of de mogelijkheden van mestvergisting, kun je daarom altijd contact met ons opnemen.

Over dit artikel

13 oktober 2021 / Auteur:

Alle nieuwsberichten

Inschrijven voor onze nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en maak hieronder een keuze.

Digitale nieuwsbrief Hardcopy nieuwsbrief