In de media: energie uit mest wint aan populariteit!

In de media: energie uit mest wint aan populariteit!

Verduurzaming en groene energiewinning zijn niet meer weg te denken uit onze economie en maatschappij. Zowel veehouders als gemeentes hebben dit hoog op de agenda staan. Gelukkig weten deze twee spelers elkaar steeds beter te vinden, vooral op het gebied van mestvergisting. Wij adviseren ze daar uiteraard graag bij! In de media verschenen onlangs twee artikelen over projecten waarin CCS een rol speelt.

Boeren en gemeentes maken bedrijfsplan

Zo wordt er momenteel in noordoost Twente door een aantal gemeentes onderzocht of een productiebedrijf voor groen gas haalbaar is, en in welke vorm. Een ‘groen gas hub’ waarbij meerdere veehouderijen mest leveren waar uiteindelijk groen gas van gemaakt wordt, is een veelbelovende oplossing. Tubbergen Nieuws schreef hier een mooi artikel over: “Boeren en gemeentes maken bedrijfsplan voor productie groen gas”

We zijn er uiteraard trots op dat CCS Energie-advies bij dit project betrokken is. Mestvergisting met behulp van onze Bio-HUB kan hier een goede oplossing bieden!

Koeienmest als het nieuwe groene goud voor waterstofgas?

Maar ook veehouders zelf blijven innoveren en in oplossingen denken. Niets doen aan verduurzaming en de problematiek die daaromheen hangt, is immers geen optie! Liever steken ze de koppen bij elkaar en slaan ze de handen ineen om te verduurzamen én toekomstbestendig te blijven als bedrijf. Zoals in het Achterhoekse Laren, waar een aantal agrariërs met een innovatieve technologie biogas uit mest gaat omzetten naar waterstof en koolstofpoeder: twee gewilde grondstoffen. “Zo zijn we een keer de oplossing en niet het probleem”, zeggen de Larense boeren Robbert Haijtink en Diederik Klein Kranenbarg. Lees hun verhaal in De Stentor: “Is koeienmest het nieuwe groene goud voor waterstofgas? Larense boeren denken van wel”.

Ook bij dit project is CCS Energie-advies betrokken. Wij zien mestvergisting immers als opmaat voor een circulaire landbouw. En waterstof (H2) wordt momenteel gezien als dé ontbrekende schakel voor de energietransitie.

Meer weten over de Bio-HUB?

Wil je meer weten over de mogelijkheden van mestvergisting of over het aanleggen van een lokaal biogasnetwerk met behulp van de Bio-HUB? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Over dit artikel

21 juli 2021 / Auteur:

Alle nieuwsberichten

Inschrijven voor onze nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en maak hieronder een keuze.

Digitale nieuwsbrief Hardcopy nieuwsbrief