Duurzaam ondernemen in 2022? Denk aan de informatieplicht!

Duurzaam ondernemen in 2022? Denk aan de informatieplicht!

Van zonnepanelen installeren tot overgaan op ledverlichting en van minder kilometers maken, tot de verwarming een standje lager zetten; er zijn veel mogelijkheden te bedenken om je bedrijf te verduurzamen. Niet alleen omdat dat beter is voor het milieu én uiteindelijk je portemonnee, maar ook omdat de overheid dit in sommige gevallen verplicht: de informatieplicht. Hoe zat dat ook alweer? En wanneer is de volgende ronde?

 

Wat zijn de Energiebesparingsplicht en informatieplicht?

Ieder bedrijf of iedere instelling (volgens de Wet Milieubeheer-inrichting) die jaarlijks meer dan 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m³ aardgas verbruikt, is op basis van het Activiteitenbesluit Milieubeheer verplicht energiebesparende maatregelen door te voeren met een terugverdientijd van 5 jaar of minder. Dit noemen we de energiebesparingsplicht. Daarnaast geldt sinds 1 juli 2019 ook de informatieplicht energiebesparing, of kortweg: de informatieplicht. De informatieplicht betekent dat dezelfde bedrijven iedere vier jaar aan de overheid moeten rapporteren wélke energiebesparende maatregelen ze hebben uitgevoerd.

Informatieplicht in 2023? Actie ondernemen in 2022!

De eerste ronde van de informatieplicht was in 2019. Dat betekent dat in 2023 de volgende ronde volgt waarin organisaties hun energiebesparende maatregelen moeten rapporteren. Doe je dat niet, dan riskeer je een boete. Zorg dus dat je tijdig actie onderneemt, zodat de maatregelen op tijd in gang gezet en doorgevoerd worden. Denk hierbij ook aan de doorlooptijd van bepaalde maatregelen. Een ledlamp is misschien zo vervangen, maar een nieuwe warmtepomp installeren vergt toch echt wat meer tijd en planning! Wij adviseren dan ook om dit uiterlijk in het derde en vierde kwartaal van 2022 uit te (laten) voeren. Maar uiteraard geldt: hoe eerder je energie bespaart, hoe eerder je geld bespaart!

 

Advies nodig over energiebesparing?

Daar kunnen wij je dan weer bij helpen. Bijvoorbeeld met de MKB Energy CheckUp. Hiermee helpen we je door de specifieke situatie van het bedrijf in kaart te brengen en het papierwerk rondom de informatieplicht in te vullen en in te dienen. Het enige wat jij hoeft te doen is ons hiervoor machtigen. Het voldoen aan de informatieplicht is niet alleen een wettelijk vereiste, maar het levert ook inzichten voor je bedrijf op waarmee energie, en dus kosten, bespaard kunnen worden. Win-win!

Meer weten?

Neem vrijblijvend contact met ons op. Onze adviseurs denken graag met je mee over de beste oplossingen.

Over dit artikel

8 december 2021 / Auteur:

Alle nieuwsberichten

Inschrijven voor onze nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en maak hieronder een keuze.

Digitale nieuwsbrief Hardcopy nieuwsbrief