Blog: Informatieplicht, onderzoeksplicht en EED: wat is wat?

Blog: Informatieplicht, onderzoeksplicht en EED: wat is wat?

Zie je door de bomen het bos niet meer? Dat begrijpen we, want er bestaat veel verschillende wetgeving op het gebied van energie en energiebesparing. Hieronder lichten we deze vierjaarlijks terugkerende audits kort toe.

Wat is informatieplicht?
Bedrijven die meer dan 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m³ aardgas (equivalent) gebruiken, moeten voldoen aan de informatieplicht.
Naast dat het voldoen aan de informatieplicht een wettelijk vereiste is, levert de informatieplicht het bedrijf ook inzichten op waarmee energie bespaard kan worden. Het gaat hierbij om het uitvoeren van energiebesparende maatregelen met een terugverdientijd van vijf jaar of minder.
De deadline voor het voldoen aan de komende informatieplicht is 1 december 2023.

Wat is onderzoeksplicht?
Locaties met een jaarlijks energieverbruik vanaf 10 miljoen kWh elektriciteit of 170.000 m³ aardgas (equivalent) hebben een onderzoeksplicht energiebesparing. Deze onderzoeksplicht geldt ook voor locaties van bedrijfstakken waarvoor het Rijk de milieuregels bepaalt. De onderzoeksplicht is alleen voor de activiteitgebonden maatregel, bijvoorbeeld efficiënte elektrische aandrijvingen. De onderzoeksplicht geldt dus niet voor gebouwgebonden maatregelen, zoals de isolatie van de gebouwschil. De deadline voor de eerstvolgende rapportage is 1 december 2023.

Wat is EED?
De Energy Efficiency Directive (EED) is een Europese richtlijn bedoeld om energiebesparende maatregelen binnen grote bedrijven te stimuleren. Bedrijven met meer dan 250 FTE, een jaaromzet van 50 miljoen euro of meer en een balanstotaal van meer dan 43 miljoen euro zijn verplicht mee te doen aan deze audit. Deze audit helpt bedrijven inzicht te geven in hun energieverbruik. Op basis hiervan kunnen ze bepalen welke energiebesparende maatregelen genomen kunnen worden.
Als je bedrijf zowel EED-plichtig is als ook locaties heeft met een onderzoeksplicht of informatieplicht, kan dit gezamenlijk uitgevoerd worden zodat je geen dubbel werk hoeft te doen. Zo kan de onderzoeksplicht rapportage vervangen worden met (een deel van) de EED-rapportage voor de desbetreffende locaties. De deadline voor het voldoen aan de komende EED is 31 december 2024.

Audits starten
Op dit moment is het wachten op een nieuwe wetgeving die elk ogenblik kan ingaan zodat er gestart kan worden met deze audits. De verwachting is dat we vanaf 1 juli 2023 kunnen starten.

Over dit artikel

7 juni 2023 / Auteur: Ester Vendrig LLB

Alle nieuwsberichten

Inschrijven voor onze nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en maak hieronder een keuze.

Digitale nieuwsbrief Hardcopy nieuwsbrief