ISDE subsidieert kleinschalige productie-installaties

ISDE subsidieert kleinschalige productie-installaties

De investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) subsidieert kleine verduurzamingsmaatregelen. Denk hierbij aan zonneboilers, warmtepompen en isolatiemaatregelen voor zowel particulieren als bedrijven.

Nu ook investeringssubsidie voor zonnepanelen en kleine windturbines

Sinds dit jaar komen ook kleinschalige productie-installaties zoals zonnepanelen en kleine windturbines in aanmerking voor subsidie. Deze vallen veelal in een interessant gebied voor boeren, maar bieden ook voor bedrijven mogelijkheden om betaalbaar te verduurzamen. In alle gevallen geldt dat uw elektriciteitsaansluiting maximaal 3x80A mag zijn.

Voor zon PV geldt dat de installatie tussen de 15 kWp en 100 kWp moet zijn. Daarnaast moet u het afgelopen jaar minimaal 50.000 kWh elektriciteit verbruikt hebben. De subsidie bedraagt 125 euro per kWp. Dit betekent dat als u de volledige 100 kWp op uw dak plaatst u € 12.500 aan subsidie kunt ontvangen: 20% tot 25% van de totale investering. Hierdoor is dit een zeer aantrekkelijke regeling voor dit type systemen. Een belangrijk aandachtspunt bij deze omvang is de voorwaarde van maximaal een 3x80A aansluiting.

Windmolens komen in aanmerking voor ISDE-subsidie als zij minimaal 50 en maximaal 500 m2 rotoroppervlakte hebben. Hier is het subsidiebedrag maximaal 66 euro per m2 rotoroppervlakte.

Dit maakt deze subsidie een interessante optie om een relatief kleinschalig systeem op of naast uw stal, of bij uw bedrijf te installeren en zo een deel van uw energievraag te ondervangen. Bijkomend voordeel is natuurlijk de mogelijkheid tot salderen. Er was op 15 april van dit jaar nog ruim 36 van het totaal van 40 miljoen euro aan budget beschikbaar. Wilt u weten wat de mogelijkheden voor u zijn? Neem dan contact op met Fred Kool.

Over dit artikel

28 april 2021 / Auteur: Fred Kool MSc

Alle nieuwsberichten

Inschrijven voor onze nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en maak hieronder een keuze.

Digitale nieuwsbrief Hardcopy nieuwsbrief