Blog: Landbouw: minder of meer

Blog: Landbouw: minder of meer

Onlangs bezocht ik een lezing van Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren in Wilp. Ik vond het mooi iemand zo gepassioneerd te horen spreken over klimaat en milieu. Zij had een goed opgebouwd verhaal. Ik was zelfs verrast over haar gematigde toon. Wel had ik meer verwacht van haar uitspraken over de klimaateffecten van vlees en melk.

De CO2-eq uitstoot van een liter melk in Nederland is gemiddeld 1,2 kg. Wereldwijd ligt deze twee keer zo hoog. Dus dat doen wij goed in Nederland. Ik worstel met de oproep van Thieme om de productie van de Nederlandse landbouw met 70% te verminderen. De Nederlandse bevolking blijft alsmaar groeien en moet gevoed worden. Voor het klimaat is het een slechte zaak als onze voedselproductie door andere landen wordt overgenomen. Wanneer je de huidige voedselproductie met 70% vermindert, zul je meer moeten importeren waardoor de klimaatschade juist toeneemt. Wat wel helpt is het verminderen van die CO2-uitstoot in de landbouw. Door verse mest op de boerderij te vergisten, kunnen wij die uitstoot met ongeveer 25% terugbrengen. Daar zetten wij ons als CCS dan ook voor in.

Vanzelfsprekend helpt het ook minder zuivel en vlees te consumeren. Daar heeft Thieme vanuit het klimaat een punt. Vooral rundvlees is erg klimaatbelastend. Op basis van diverse data volgt dat rundvlees per calorie 5 tot 10 keer meer CO2-eq emissie veroorzaakt dan varkensvlees en dat kippenvlees nog de helft beter scoort dan varkensvlees. Het is lastig om goede data te vinden, omdat dit erg per land varieert, maar de algemene trend is helder. Als je toch vlees wilt eten, is kip vanuit klimaatperspectief veruit te prefereren boven rundvlees. In het geval dat runderen uitsluitend voor het vlees zijn opgefokt heeft het een emissie die 10 keer hoger is dan bij varkensvlees. Bij Nederlands rundvlees uit de kalverhouderij en van melkkoeien is de emissie respectievelijk 2 tot 4 keer hoger. Ook hier geldt weer voor het klimaat, dat wanneer je rundvlees eet, het Nederlandse vlees het beste is.

Jammer dat dit deel miste in het verhaal van Marianne Thieme. Klimaat en landbouw zijn belangrijke onderwerpen, maar minder Nederlandse landbouw kan wel eens tot meer broeikasgassen leiden en de vraag is dan of wij op deze wijze niet het paard achter de wagen spannen.

Over dit artikel

26 maart 2019 / Auteur: Dr. Ir. René Cornelissen

Alle nieuwsberichten

Inschrijven voor onze nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en maak hieronder een keuze.

Digitale nieuwsbrief Hardcopy nieuwsbrief