Meldingsplicht voor bedrijven over energiemaatregelen

Meldingsplicht voor bedrijven over energiemaatregelen

Meldingsplicht voor bedrijven over energiemaatregelen

boetes liggen op de loer

Het stond onlangs uitgebreid beschreven in veel van de grote dagbladen: bedrijven zullen zelf moeten aantonen dat zij voldoen aan de gestelde eisen voor energiebesparing. In de provincie Gelderland, waar als proef al werd gehandhaafd op deze eisen, zijn de eerste boetes zelfs al uitgedeeld. Het nieuwe beleid is toegespitst op het halen van een van de energiedoelstellingen van 2020: een besparing van 100 PJ.

Bedrijven zijn al vele jaren verplicht om alle energiemaatregelen te nemen die zij binnen vijf jaar terug kunnen verdienen. De erkende maatregelenlijsten zijn vervolgens opgesteld om duidelijkheid te scheppen over de maatregelen die daar in bijna alle gevallen aan voldoen. Tot nu toe werd er echter nog amper toezicht gehouden op de naleving van de regels. Daar gaat nu echter verandering in komen, maakte minister Wiebes (EZK) bekend op 13 februari 2018.

De Vereniging van Nederlandse Gemeentes (NVG) gaat samen met de werkgeversorganisatie VNO/NCW de concrete uitwerking van deze plannen opstellen. Dit behelst zowel de communicatie richting ondernemers als de manier waarop de overheid dit gaat controleren. De verplichting is geldig voor bedrijven met een stroomverbruik groter dan 50.000 kWh per jaar, of die meer gas verbruiken dan 25.000 m3. Ook kleinere bedrijven kunnen echter veel geld besparen op korte termijn als ze deze erkende maatregelen ter harte nemen.

MKB Energy CheckUp

Voor ondernemers die graag op voorhand al willen weten of ze voldoen aan de gestelde eisen is er gelukkig een gratis oplossing! De MKB Energy Check-Up is de online doe-het-zelf scan die aan de ondernemers laat zien welke erkende maatregelen belangrijk zijn voor zijn of haar bedrijf, en die daarbij ook het energieverbruik in kaart brengt en vergelijkt met bedrijven uit de sector. Een rapport dat het energieverbruik en de maatregelen die van toepassing zijn inzichtelijk maakt wordt automatisch gegenereerd op basis van de resultaten, dat kan worden gebruikt als startpunt van de bewijsvoering richting de toezichthouders. Tot slot is zelfs een uitgebreide database van installateurs opgenomen in de check-up, en kunnen er direct offertes worden aangevraagd na het invullen van de scan. Zo wordt de drempel om tot actie over te gaan wel erg laag!

Het is ook mogelijk om tegen een kleine vergoeding, de scan in te vullen met een adviseur. Hierbij hoort een meer uitgebreide rapportage waarmee u beter bent voorbereid op het eventuele bezoek van een toezichthouder.

Bent u geïnteresseerd in een scan? Neem dan contact op met Daniël Bakker op 0570 – 667000 of per e-mail bakker@ccsenergieadvies.nl.

Over dit artikel

26 februari 2018 / Auteur:

Alle nieuwsberichten

Inschrijven voor onze nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en maak hieronder een keuze.

Digitale nieuwsbrief Hardcopy nieuwsbrief