Mestbeleid gaat op de schop

Mestbeleid gaat op de schop

Al sinds december vorig jaar wordt er gekeken naar hoe het mestbeleid beter kan. Zowel het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselveiligheid (LNV) als LTO Nederland hebben ideeën over hoe het nieuwe mestbeleid er uit moet zien. Begin 2019 zijn er gesprekken geweest met betrokken partijen uit de samenleving, zoals boeren en ondernemers, maar ook milieu- en natuurorganisaties.

Aan het begin van de zomer presenteerde minister Schouten de eerste stappen die zijn gezet richting een beter mestbeleid. Centraal staat het idee van kringlooplandbouw. De Nederlandse grond raakt namelijk uitgeput, en de biodiversiteit is ook aan het dalen. Kringlooplandbouw helpt bij deze problemen door minder afval te produceren en minder schadelijke stoffen uit te stoten. Schouten heeft als doel gesteld om in 2030 in Nederland de omslag te maken naar deze nieuw soort landbouw.

Kringlooplandbouw

Nu is het begrip ‘kringlooplandbouw’ een ingewikkeld maar vooral heel breed begrip. Het centraal stellen van dit idee laat daarom niet direct goed zien welke kant minister Schouten op wil met haar nieuwe mestbeleid. CCS Energie-advies heeft zelf ook ideeën over de invulling van kringlooplandbouw. Bij ons rust dit begrip op 3 onderdelen. Ten eerste functioneer een kringlooplandbouw zonder de inzet van kunstmest. Ten tweede moet de import van eiwitrijk krachtvoer, zoals soja, stoppen. Tot slot is het belangrijk om duurzame energie te leveren. Wij denken dat we deze drie onderdelen samen kunnen voegen om zo de cirkel van de kringlooplandbouw te sluiten.

Voor CCS Energie-advies is de oplossing om het nieuwe beleid te halen te vinden in een stikstofstripper. Een stikstofstripper houdt namelijk alle nutriënten die een boer nodig heeft op het erf, vermijdt de inkoop van kunstmest en kan ook nog eens helpen bij het produceren van veevoer waardoor het importeren van bijvoorbeeld soja niet meer nodig is.

Daarom hebben we de Bio-NP ontwikkeld. Dit apparaat zet dierlijke mest om in kunstmest én struvietkorrels. Een vergister zet de mest die een boer heeft, om in biogas. Met dit biogas wordt duurzame energie opgewekt. Daarnaast levert de vergister digestaat. Het digestaat wordt na raffinage in de Bio-NP verwerkt tot kunstmest, waardoor de inkoop van kunstmest overbodig wordt, omdat de boer zelf kunstmest produceert. Op deze manier gebruikt een boer de mest zo volledig mogelijk en dat maakt een kringlooplandbouw mogelijk. De boer kan nu gras en maïs produceren met behulp van de eigen kunstmest.

De oplossing in de vorm van de Bio-NP past volgens onze experts goed bij het toekomstige mestbeleid. Zeker wanneer minister Schouten per ondernemer gaat kijken hoe de actuele situatie is, kan een boer met een stikstofstripper laten zien dat hij goed bezig is met het ondersteunen van de kringlooplandbouw.

Bovendien reduceert deze ook nog de stikstof emissie met 40 % op het boerenerf. Lees hierover meer in de blogs van René:

Stikstofemissie in de veesector

Stikstof emissie, hoe rendabel en duurzaam op te lossen?

Over dit artikel

15 oktober 2019 / Auteur:

Alle nieuwsberichten

Inschrijven voor onze nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en maak hieronder een keuze.

Digitale nieuwsbrief Hardcopy nieuwsbrief