MJA3 vrijstelling gaat verlopen!

MJA3 vrijstelling gaat verlopen!

Wat was de EED Energieaudit ook alweer?

De EED staat voor Energy Efficiency Directive en is een energiebesparingsonderzoek. Volgens Europese richtlijnen zijn grote ondernemingen verplicht dit onderzoek iedere vier jaar uitvoeren. Het is van toepassing voor ondernemingen met:

  • 250 fte in dienst, óf
  • jaaromzet van €50 miljoen én een jaarlijkse balanstotaal van €43 miljoen.

Bedrijven die onder de EED vallen moeten een auditrapportage indienen, om te laten zien dat zij voldoende aandacht besteden aan het besparen van energie.

 

MJA3 vrijstelling en de EED

Veel grote industriële ondernemingen hebben nog geen EED auditrapport in hoeven te dienen. Bedrijven die een MJA3 convenant sloten hebben namelijk vrijstelling van de EED. De Meerjarenafspraak energie-efficiency (MJA) was een vrijwillige afspraak tussen bedrijven en de overheid om de energie-efficiëntie te verbeteren met 30% in 2020 ten opzichte van 2005. Het convenant loopt dus tot en met 2020, waarna de vrijstelling voor de EED dus vervalt. Wanneer een onderneming dan voldoet aan de criteria voor de EED, dan moet er een alsnog audit uitgevoerd worden.

31 december 2020 is de deadline voor de 2e EED ronde en tegelijkertijd ook het moment waarop de vrijstelling verloopt. Wat moet u na het vervallen van de vrijstelling doen? Wij hebben het alvast voor u uitgezocht. U dient, net als alle andere EED-plichtige ondernemingen, op uiterlijk 31 december 2020 het EED auditverslag in te dienen.

Natuurlijk gelden alle andere alternatieve invullingen voor de EED energie audit nog wel. Zo kan er ook aan de EED worden voldaan door de één van de keurmerken of door een van de internationaal gecertificeerde energiebeheersystemen (ISO 50001 of de ISO 14001 i.c.m. ISO 14051).

Wilt u meer informatie over wat de EED energieaudit verplichting inhoud en wat het u als organisatie oplevert? Neem dan contact op met een van onze energieadviseurs. Wij helpen u graag om te voldoen aan deze auditplicht waarbij u tevens veel inzicht krijgt in rendabele manieren om energie te besparen.

Over dit artikel

20 juli 2020 / Auteur: Ing. Dennis Methorst

Alle nieuwsberichten

Inschrijven voor onze nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en maak hieronder een keuze.

Digitale nieuwsbrief Hardcopy nieuwsbrief