Mooie tocht cycling4climate!

Mooie tocht cycling4climate!

Dag dorpsgenoten (van weleer),

Vanuit de koekstad schrijf ik deze keer niet over het Dickens festival, de boekenmarkt of Go Ahead Ealges. Nee, graag vertel ik over onze deelname aan een fietstocht die eigenlijk helemaal niets met Deventer te maken heeft.

Afgelopen 14 juni hebben wij, samen met 2 vrienden, meegedaan aan een fietsevenement genaamd Cycling4Climate. Vrij vertaald is ‘Fietsen voor klimaat’ nogal een breed begrip maar het idee erachter is helder; aandacht vragen voor de klimaatsverandering door langs de NAP lijn te fietsen van Breda naar Groningen. Wanneer de dijken, als gevolg van een verhoogde zeespiegel, door zouden breken dan zal de nieuwe kustlijn zich langs deze route bevinden. Voor de verbeelding krijgen we dan bijvoorbeeld ‘Ermelo aan zee’ en ‘Haulerdijk’.

Dat de klimaatverandering gaande is werd ook duidelijk op 14 juni. Het snikhete weer hielp niet mee om de dagtocht van 365 km te voltooien. Tijdens de vroege start in Breda om 6.00 uur was het nog zeer aangenaam maar al snel liep het kwik op naar bijna 30 °C. Water, zout en suiker helpt de mens gelukkig verder en zodoende konden we onderweg nog een beetje genieten van de omgeving. De landschappen die zich van zuid tot noord openbaren zijn een interessante verschijning. Van bos tot hei, van zand tot klei, alles komt onderweg voorbij.

Echter later op de dag, met het snot voor de ogen en de blik op oneindig, zie je nog maar weinig van de omgeving. De finish halen is dan het enige wat overblijft in je gedachten. En zo geschiedde.

Net voor 22 uur zijn we die avond, na 12,5 uur op de fiets te hebben gezeten, levend aangekomen in Groningen. Na pauzes in Den Bosch, Utrecht, Harderwijk, Dalfsen en Noordwolde was dit gelukkig de definitieve pauze. Het hotelbed lag nog nooit zo lekker.

Voor meer informatie over het idee achter de tocht: https://cycling4climate.nl/

Groetnis!

Bernd Rutgers & Knillis van der Burg

(Kijk voor het bericht over de aankondiging van deze tocht hier)

Over dit artikel

14 juli 2021 / Auteur: Knillis van der Burg MSc

Alle nieuwsberichten

Inschrijven voor onze nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en maak hieronder een keuze.

Digitale nieuwsbrief Hardcopy nieuwsbrief