Op weg naar verduurzaming met behulp van het DICE dashboard

Op weg naar verduurzaming met behulp van het DICE dashboard

De energietransitie is in volle gang. Iedereen draagt z’n steentje bij, maar soms weet je niet zo goed waar je kan verduurzamen of waar te beginnen. Dit zien we bijvoorbeeld bij het besturen van bedrijventerreinen. Dat is zonde, want voor bedrijventerreinen is nog veel winst te behalen. Het bedrijventerrein Apeldoorn-Noord was zich hiervan bewust en wilde graag verduurzamen. Het terrein experimenteerde daarom onder andere met het DICE dashboard. Dit is een hulpmiddel om de volledige energiesituatie van een bedrijventerrein te scannen. Dit kan voor het terrein als geheel maar ook voor bedrijven individueel. De focus ligt op wat er te behalen valt in termen van besparing van elektriciteit, gas en warmte maar ook op hoe het zit met de organisatiegraad van het terrein. Lokale omstandigheden worden eveneens meegewogen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de mogelijkheden van het elektriciteitsnet. Op basis van deze analyse geeft het DICE dashboard advies over collectieve energieprojecten én projecteert het dasboard de te verwachten energiebesparing.

Inmiddels heeft bedrijventerrein Apeldoorn-Noord besloten zich te richten op Zon op Dak en de oprichting van ECOBAN. Om tot deze beslissing te komen heeft de berekening van het DICE dashboard een grote rol gespeeld. Onlangs is het project succesvol afgerond. Het bedrijventerrein is erg tevreden over het eindresultaat en heeft de inzet van CCS gevraagd voor het vervolg.

Op dit moment is het DICE dashboard nog volop in ontwikkeling. CCS staat open voor samenwerking met nieuwe bedrijventerreinen. Zo kunnen we samen het dashboard nog verder ontwikkelen. We streven ernaar dat het DICE dashboard vanaf het vierde kwartaal van dit jaar daadwerkelijk bedrijventerreinen gaat helpen om het energiepotentieel en de energiestrategie inzichtelijk te maken. Maar ook om de voortgang in collectieve energieprojecten te monitoren.

Wil je meer lezen over het DICE dashboard? Kijk dan eens op onze website onder projecten. Onlangs is er ook een interview geweest met de voorzitter van de ondernemersvereniging van bedrijventerrein Apeldoorn-Noord. Hier is een interessant stuk over geschreven dat geplaatst zal worden in het vakblad Stadszaken.

Over dit artikel

31 oktober 2022 / Auteur: Dr. Ir. René Cornelissen

Alle nieuwsberichten

Inschrijven voor onze nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en maak hieronder een keuze.

Digitale nieuwsbrief Hardcopy nieuwsbrief