Open dag ‘Stal van de toekomst’

Open dag ‘Stal van de toekomst’

In maart hadden we twee succesvolle open dagen, waarbij de ‘Stal van de toekomst’ van Willy Tijs in de schijnwerpers stond. De nieuwe Beter Leven-vleesvarkensstal biedt plaats aan 1440 dieren en beschikt over geavanceerde faciliteiten zoals dagontmesting. Dit bevordert niet alleen het welzijn van de dieren, we verwachten ook dat door de aanvoer van verse mest onze biogasinstallatie met Bio-UP (groen gas opwaardeerinstallatie) nog beter zal presteren.

Wij waren met Bio-Line aanwezig en leidde bezoekers rond langs de vergistingsinstallatie en de Bio-UP. Het weer weerhield niemand; het kon gebeuren dat de rondleiding begon onder een lekker zonnetje en eindigde in een woeste hagelbui. Gelukkig was er een verwarmde tent waar je friet en drank kon halen.

Onze biogasinstallatie loopt inmiddels 2,5 jaar en is volgens het Energiefonds Overijssel de best draaiende installatie die zij gefinancierd hebben. Het is de eerste mono-mestvergister die uitsluitend op vleesvarkensmest draait en groen gas produceert. Ook mooi om te vermelden is dat de Bio-UP een laag elektriciteitsverbruik heeft, wat goed past in deze tijd van netcongestie.

Naast dat de bezoekers graag wilden weten of zij in hun situatie ook konden vergisten en groen gas konden produceren wilden ze ook weten hoeveel biogas en groen gas er eigenlijk uit vleesvarkensmest komt. Op basis van onze huidige ervaringen kunnen wij stellen dat er wel 37 m3(!) biogas uit een ton vleesvarkensmest komt. Dit geldt voor zowel aangevoerde vleesvarkensmest als eigen mest eigen mest die gemiddeld 20 dagen is opgeslagen. Al met al een zeer opmerkelijke prestatie waar ook de operator Jan Poorterman een belangrijke rol in heeft.

Op de vrijdag werd de open dag vooral bezocht door vakgenoten en bedrijven, de dag erna vooral buurtgenoten, familieleden en vrienden. In totaal zijn er zo’n 1.100 bezoekers een kijkje genomen. Kortom, een geslaagde open dag!

Over dit artikel

3 juni 2024 / Auteur: Ester Vendrig LLB

Alle nieuwsberichten

Inschrijven voor onze nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en maak hieronder een keuze.

Digitale nieuwsbrief Hardcopy nieuwsbrief