Global Goals Award gaat naar Bio-HUB Oxe Geeft Gas!

Global Goals Award gaat naar Bio-HUB Oxe Geeft Gas!

Erkenning voor lokaal antwoord op wereldwijde dilemma’s

Global Goals AwardHet circulaire alternatief voor Russisch aardgas is al voorhanden. In Oxe nota bene. Nu de landelijke of zelfs internationale uitrol nog. Vijf boeren uit Oxe hebben, samen met het Deventer bedrijf CCS Energie-advies, een bewezen oplossing voor grootse uitdagingen. Onder de naam ‘Oxe Geeft Gas’ hebben zij de handen ineen geslagen om agrarisch geproduceerd biogas in te gaan zetten als directe vervanging van aardgas. Dat is ook ‘Deventer Ondernemers’ niet ontgaan. Zo won ‘Oxe Geeft Gas’ deze week de ‘Global Goals Award’.

Erkenning voor baanbrekende innovaties

Op maandag 13 juni jl. werden tijdens het ‘Deventer Ondernemers Event’ (DOE) vier prijzen uitgereikt in het kader van ‘Ondernemer van het jaar 2022’. Zo won ‘Rubia’ de prijs ‘Starter van het jaar’, won ‘Gewoon doen” de prijs ‘Retailer van het jaar’ en werd de prijs ‘Global Goals ondernemer van het jaar’ dus uitgereikt aan ‘Oxe Geeft Gas’.

René Cornelissen, eigenaar van CCS Energie-advies, reageerde enthousiast: “We zijn echt ontzettend trots dat zowel de kracht als potentie van onze innovaties steeds vaker erkend wordt”. Hiermee refereert Cornelissen ook aan twee prijzen die eerder al in ontvangst zijn genomen; de ‘Achmea Groeiversneller Prijs’ begin 2022 en de ‘Jan Terlouw Innovatieprijs’ eind 2021. “Ik wil ook de vijf boeren uit Oxe bedanken voor hun vertrouwen, enthousiasme en de zeer prettige samenwerking onderling. Deze prijs erkent eveneens de bijzondere teamprestatie” benadrukt Cornelissen.

Kringlooplandbouw heeft de toekomst

Onder de vlag van Bio-Line werkt CCS Energie-advies continu aan innovaties die bijdragen aan de ultieme vorm van kringlooplandbouw. Tegelijkertijd bieden hun installaties antwoorden op grootse wereldwijde dilemma’s. Zo stelt bijvoorbeeld de Bio-NP installatie boeren in staat om de stikstofuitstoot tot wel 70% te reduceren. Daarnaast kan de Bio-UP installatie het methaan dat bij mestvergisting vrijkomt omzetten in biogas en groen gas. De Bio-HUB, waar ‘Oxe Geeft Gas’ gebruik van maakt, gaat nog een stap verder. Deze installatie verbindt namelijk de mestvergisters van meerdere boeren aan elkaar om op grote schaal biogas te produceren. Boeren moeten het in de ‘stikstofdiscussies’ vaak flink ontgelden, maar vormen als voedsel- én energieleveranciers in de toekomst juist het fundament voor een klimaatvriendelijke circulaire samenleving.

Prijzen zoals de Global Goals Award dragen bij aan bewustwording

De prijswinnende boeren uit Oxe verbazen zich net als Cornelissen over het uitblijven van  landelijk draagvlak voor de baanbrekende innovaties. “In de Tweede Kamer wordt er ons inziens nog veel te weinig gesproken over dit circulaire alternatief voor aardgas én de mogelijkheden voor stikstofreductie” vertelt boer Christian Muilerman. “Hopelijk zorgen prijzen als deze voor meer bewustwording over de bijdragen die boeren kunnen leveren aan de klimaatdoelstellingen” zegt Muilerman tot slot.

Over dit artikel

21 juni 2022 / Auteur: Joost Berends BBA

Alle nieuwsberichten

Inschrijven voor onze nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en maak hieronder een keuze.

Digitale nieuwsbrief Hardcopy nieuwsbrief