RCT Gelderland interviewt Hans Nijkamp over duurzaam ondernemen

RCT Gelderland interviewt Hans Nijkamp over duurzaam ondernemen

Duurzaam ondernemen begint steeds belangrijker te worden in Nederland. Maar sommige ondernemers zijn al veel langer bezig met dit onderwerp dan anderen. Voor de reeks Duurzame bedrijven interviewde RCT Gelderland niemand minder dan Hans Nijkamp. Dat is voor ons natuurlijk een bekende naam, want CCS werkt al lang met hem samen. Al in 2010 kreeg Hans interesse in het idee om meer te doen met mest. Het hele interview met Hans is hier te lezen en zeker de moeite waard!

Bio-NP

CCS en Nijkamp werken sinds een aantal jaar samen op het gebied van mestverwerking. Zo staat onze Bio-NP installatie bij Nijkamp op het erf in Bathmen. Het idee achter de Bio-NP is om gebruik te maken van het mestoverschot waar we in Nederland mee te maken hebben. Normaalgesproken wordt mestoverschot gezien als een probleem dat vermeden moet worden, maar met de Bio-NP kunnen we goed gebruikmaken van dit overschot. Door de mest op boerderijschaal te verwerken, verdwijnt er niet alleen een grote kostenpost, maar wordt er ook een nieuwe inkomstenbron gerealiseerd. Hoe werkt dat precies?

De Bio-NP verwerkt de mest tot 4 fracties, die elk een eigen toepassing hebben. Door de mest te vergisten en te scheiden, kunnen er twee soorten kunstmest geproduceerd worden. Een fosfaatrijke en stikstof bevattende struvietkorrel, die een boer kan gebruiken of verkopen en een vloeibare stikstofkunstmest, die ook verkocht kan worden. Daarnaast blijven er ook twee fracties over die een boer op het eigen land kan uitrijden, waardoor er geen kunstmest ingekocht hoeft te worden.

CCS heeft samen met Nijkamp deze Bio-NP geplaatst op de boerderij in Bathmen. Wil je meer meten over dit project? Kijk dan even op onze projectpagina! Daar vind je alle informatie over de installatie in Bathmen. Wil je meer weten over de Bio-NP en de werking van deze innovatie? Lees dan verder over mestraffinage en mestverwerking!

Over dit artikel

7 april 2021 / Auteur:

Alle nieuwsberichten

Inschrijven voor onze nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en maak hieronder een keuze.

Digitale nieuwsbrief Hardcopy nieuwsbrief