SDE+ pot komt niet op 

SDE+ pot komt niet op 

In tegenstelling tot voorgaande uitschrijvingen, is de SDE+ pot van dit voorjaar voor een groot deel niet opgebruikt. Net zoals bij de vorige rondes was er 6 miljard euro beschikbaar om te besteden aan de stimulering van duurzame energieproductie. Hiervan is slechts 3,6 miljard beschikt. Dus 2,4 miljard euro vloeit weer terug naar de schatkist. En dat terwijl Nederland nog ver verwijderd is van het behalen van de doelstellingen voor duurzame energieproductie (14% in 2023).

Opvallend is dat er slechts 5 biogasprojecten zijn toegewezen, het betreft 4 keer een groen gasproject en 1 warmteproject. Twee van deze projecten zijn ingediend samen met CCS Energie-advies. Het totale beschikte bedrag aan biogasprojecten is € 212.000. In vergelijking met de SDE+-rondes in 2017 is dit erg weinig. Toen is er 1,4 miljard euro meer aan SDE+ subsidie aangevraagd, dan er budget was.

De vraag is natuurlijk, hoe dit nu kan. Wat is er gebeurd dat het aantal aanvragen zo drastisch is teruggelopen? In ons nieuwsbericht van 29 december 2017 hebben wij al aangegeven dat de SDE+ regeling voor 2018 flink versoberd is ten opzichte van het jaar ervoor. Alle bedragen zijn omlaag geschroefd, met een uitzondering voor groen gasproductie.

Een andere grote aanpassing is het schrappen van het bijvoegen van 5% co-producten bij monomestvergisting. Het rendabel realiseren van vergistingsprojecten op boerderijschaal wordt zonder toevoeging van co-producten wel erg moeilijk. Aangezien monomestvergisting een belangrijke rol kan spelen in de energietransitie en in de verduurzaming van de landbouw, roepen wij RVO dan ook dringend op om hier kritisch naar te kijken.

Voor de najaarsronde adviseren wij om alleen op groen gasprojecten in te schrijven. We hopen dat de tarieven voor de andere categorieën volgend jaar weer gaan stijgen, zodat ook andere projecten waarin duurzame energie wordt geproduceerd weer rendabel worden.

Heeft u vragen na het lezen van dit artikel en wilt u meer informatie of geheel vrijblijvend een kennismakingsgesprek met een van onze consultants? Neem dan contact op met +31 (0) 570 – 667 000 of stuur een e-mail naar info@ccsenergieadvies.nl.

Over dit artikel

6 september 2018 / Auteur: Ing. Ruurd van Schaik

Alle nieuwsberichten

Inschrijven voor onze nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en maak hieronder een keuze.

Digitale nieuwsbrief Hardcopy nieuwsbrief