SDE++ subsidieregeling interessanter voor gebouwde omgeving

SDE++ subsidieregeling interessanter voor gebouwde omgeving

Eerder schreven we al over de nieuwe SDE++ tarieven in 2021. Maar ook voor de gebouwde omgeving is er goed nieuws op dit gebied!

De SDE++ is namelijk getransformeerd! Eerst was het een regeling voor de opwekking van hernieuwbare energie, nu is het een regeling voor CO2 reductie geworden. Door deze transformatie zijn er veel meer nieuwe categorieën aan de regeling toegevoegd. Hierdoor wordt de SDE++ subsidieregeling interessanter voor de gebouwde omgeving. Wij lichten de belangrijkste punten hier toe.

SDE++ gebouwde omgeving 2021

Daling van 10 tot 15% bij zon en 5% bij wind

Zoals te verwachten zijn bijna alle tarieven iets verlaagd of gelijk gebleven. Zo zijn de tarieven bij fotovoltaïsche zonnepanelen gedaald met ongeveer 10% tot 15%, terwijl die van zonthermie bijna gelijk zijn gebleven. Bij wind is de daling bescheiden met ongeveer 2 tot 4%, afhankelijk van de windsnelheid. We zien dat bij hout-gestookte ketels het tarief zelfs met 10 tot 15% is toegenomen. De reden hiervoor  is dat van houtsnippers is uitgegaan in plaats van snoei- en dunningshout. Financieel blijft dit een interessante optie voor de gebouwde omgeving, ook al neemt de maatschappelijke weerstand snel toe.

Mogelijkheden voor thermische energie uit oppervlaktewater

Een nieuwe categorie is ‘Energie uit water’. Voor de gebouwde omgeving is in deze categorie vooral thermische energie uit oppervlaktewater interessant. De warmte wordt uit het oppervlaktewater gewonnen en volgens door een warmtepomp op temperatuur gebracht. Eventueel vindt er nog seizoensopslag plaats door een warmte/koude-opslagsysteem in de bodem. Het SDE++ tarief van deze innovatieve toepassing is gelijk gebleven.

Voor grote gebouwen kan gebruikgemaakt worden van grootschalige warmtepompen. Het tarief hiervan daalt 15%. Deze technologie is overigens alleen interessant voor grote gebouwen of warmtenetten.

De SDE++ biedt dus interessante mogelijkheden voor de gebouwde omgeving. Wilt u weten of deze subsidie ook iets is voor uw organisatie? Of misschien voor het hele bedrijventerrein? Wij van CCS adviseren u hier graag verder over.

Over dit artikel

1 juni 2021 / Auteur: Dr. Ir. René Cornelissen

Alle nieuwsberichten

Inschrijven voor onze nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en maak hieronder een keuze.

Digitale nieuwsbrief Hardcopy nieuwsbrief