Blog: SDE++-tarief mono-mestvergisting op de valreep verlaagd

Blog: SDE++-tarief mono-mestvergisting op de valreep verlaagd

Op de valreep van de opening van de SDE++ op 5 september werden plotseling de tarieven voor monomestvergisting verlaagd. De verlaging is weergegeven in onderstaande tabel:

 

 

 

 

 

Hoe kon dit gebeuren vraag je je wellicht af? Dit kwam doordat het PBL (Planbureau voor de Leefomgeving) te hoge elektriciteitstarieven heeft gehanteerd, namelijk € 0,342 per kWh voor mono-mestvergisting en € 0,192 voor allesvergisting. Dit terwijl volgens het PBL het juiste tarief € 0,142 per kWh is.

Het natuurlijk ongekend dat deze fout drie werkdagen voor de opening van de SDE++  is ontdekt. Een belangrijke les voor de toekomst voor het PBL. Het is bijzonder dat deze fout niet eerder is opgemerkt.

Wat betekent dit nu in de praktijk? Het SDE++-tarief voor mono-mestvergisting kleinschalig groen gas daalt met maar liefst 23%. Dat is fors. Voor veel Bio-HUB-projecten (biogashub) betekent dit dat hun business case niet meer rendabel is.

Hierdoor was het afgelopen weken erg druk bij CCS Energie-advies met het indienen van SDE’s. Door het lagere tarief, viel de categorie ‘Mono-mestvergisting Hernieuwbaar Gas’ een fase eerder. Dit betekende dat alle aanvragen een week eerder ingediend moesten worden. De grotere boeren, voor wie het huidige SDE-bedrag nog steeds toereikend is, moesten op stel en sprong allerlei documenten aanleveren. Gelukkig is alles op tijd ingediend.

Nu is het afwachten. Wie krijgt er SDE++ en wat gaat er volgend jaar gebeuren? Wij zijn nu met de overheid aan het kijken hoe wij een nieuwe SDE++-regeling voor de kleinere boeren kunnen vormgeven, zodat we onze ambities toch kunnen waarmaken: groen gas van elke boerderij.

Over dit artikel

27 september 2023 / Auteur: Dr. Ir. René Cornelissen

Alle nieuwsberichten

Inschrijven voor onze nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en maak hieronder een keuze.

Digitale nieuwsbrief Hardcopy nieuwsbrief