Blog: Tekort aan gas?

Blog: Tekort aan gas?

De gasopslagen in Nederland zitten nog vol en de importcapaciteit neemt fors toe. In Nederland is altijd veel geïnvesteerd in het importeren van LNG. We kunnen ongeveer de helft van ons gasverbruik middels LNG importeren en onlangs is een extra terminal bij de Eemshaven in gebruik genomen. De grote vraag is: hoe groot is het tekort aan gas?

Als je kijkt naar de totale Europese Unie met een gemiddelde import van ongeveer 5.000 GWh per dag, zoals blijkt uit de onderstaande figuur, dan neemt Nederland bijna 1/5 van de totale import van LNG voor haar rekening. Terwijl de totale gasconsumptie in Nederland maar 7,5 procent is van het totaal in de EU. Verder heeft Nederland gasopslagen die nu voor 75 procent gevuld zijn, en daarmee in 30 procent van de jaarlijkse gasvraag kunnen voorzien.

               

Hiermee kunnen we stellen dat Nederland goede voorzorgsmaatregelen heeft genomen om niet (te) afhankelijk te worden van anderen voor haar aardgasverbruik. Maar hoe gaat dat in de toekomst? Een deel van het gas komt nog steeds uit Rusland. Wat gebeurt er als dit wegvalt?

Dalende gasprijzen

We zien momenteel de gasprijzen hard dalen. Dit komt natuurlijk door het relatief warme winterweer, maar ook doordat er veel meer importmogelijkheden zijn.

Onze verwachting is dan ook dat er niet meer zulke grote pieken als afgelopen zomer zullen ontstaan en dat het prijsniveau van gas in rustiger vaarwater zal komen, maar wel substantieel hoger zal zijn dan de prijzen van € 0,20 per m3 in het verleden. Het blijft mede daarom interessant om groen gas te produceren.

Over dit artikel

4 maart 2023 / Auteur: Dr. Ir. René Cornelissen

Alle nieuwsberichten

Inschrijven voor onze nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en maak hieronder een keuze.

Digitale nieuwsbrief Hardcopy nieuwsbrief